Време е да подготвим зимнината. В края на лятото домакините активно консервират даровете на градината, които са узрели до този момент, по-специално домати.
Днес искам да ви разкажа за една тайна съставка, която често добавям към буркани с домати. Благодарение на нея консервацията се оказва много вкусна и ароматна. И с тази добавка нито един буркан не ми гръмна!
Тайната съставка, която слагам в консервирани домати
Добавката, с която винаги се опитвам да разнообразя доматените си заготовки за зимата, прави вкуса на плодовете по-оригинален: богат сладко-кисел и малко пикантен. Повярвайте ми, никога не сте опитвали толкова вкусни консервирани домати! Те няма да оставят безразличен и най-големия гастроном.
И такава консервация ще стои в къщата ви през цялата зима и няма да избухне. И всичко това е благодарение на моята тайна добавка! Интересувате ли се какво представлява?
Билката турта е чудесна добавка към консервираните домати.
За да станат добре моите консервирани домати, просто да си оближете пръстите и бурканите с тях не експлодират, използвам турта като тайна съставка. С тях заготовките за зимата са вкусни, трайни. На буркан от 1 литър слагам 3-4 цвята.
Приготвям маринатата просто, тя е стандартна. За целта използвам следните продукти:
вода - 1,5 л;
сол - 2 с.л.;
захар - 3 супени лъжици;
оцет - 3 с.л.
Завивам буркана по обичайния начин
Смесвам съставките заедно, слагам на огъня. Довеждам маринатата до кипене и я изсипвам в доматите с турта, поставени в буркан. Навивам капачката.
Най-добрите добавки за консервирани домати
Ако искате да приготвите вкусни консервирани домати за зимата, помнете най-добрите добавки, които ще направят вашите домати по-вкусни и ароматни:
Мислите ли да консервирате домати? Не забравяйте чесъна!
- скилидки чесън. Това е класика в жанра. Чесънът перфектно подчертава вкуса на доматите, добавяйки към него пикантност.
- Чадъри от копър със семена. Тази добавка помага да се направи консервацията по-ароматна.
- Черешови листа. Придават плътност на плодовете, придават им още по-приятен аромат.
- С карамфил консервацията е и вкусна, и пикантна, и ароматна
- Карамфил. Тази подправка придава повече пикантност на консервирането на домати.
- зърна от бахар. Вървят чудесно с домати, правейки ги пикантни.
- Черен пипер. Добавя се, за да придаде остър вкус на плодовете.
Тази необичайна добавка помага на доматите да останат цели
- Дъбови листа. С тях доматите няма да се пръснат, ще придобият по-интересен вкус и аромат. И тази добавка прави консервацията трайна.
- Синапени зърна. Тази добавка е необходима за получаване на сладък и кисел вкус с пикантност.
С тази подправка доматите ще се окажат много вкусни.
- босилек. Тази пикантна билка се използва за придаване на свеж и приятен вкус на консерви.
- мащерка. Добавете го, ако искате да осигурите по-ярък вкус на домата.
Има много рецепти за консервирани домати. Всяка домакиня има своя собствена тайна съставка, която прави вкуса ненадминат. Моят любим е туртата.