На 14 септември православните християни в България се прекланят пред кръста, на който е разпнат Исус Христос. Денят според народните традиции се нарича Кръстовден, пишат от Edna.bg.
Смята се, че срещу Кръстовден молитвите на искрено вярващите биват чути, а Господ слиза на земята и изпълнява всяко едно желание.
На Кръстовден най-възрастната жена вкъщи трябва пече специален обреден хляб, наречен Кръстова пита, украсен с голям кръст по средата.
На Кръстовден се спазва и строг пост – не трябва да се яде нищо червено като червен пипер, домати, репички, червени ябълки и други.
На трапезата освен обредния хляб задължително трябва да присъства печена тиква и грозде.
На Кръстовден имен ден празнуват: Кръстьо, Кръстина, Кръстил, Кръстила, Кръстилена, Кръстена, Кръстан, Кръстана.