От детството си спомням как баба ми приготвяше най-добрата запеканка на света, от която винаги исках допълнително!
Тази апетитна запеканка е доста подходяща както за обяд, така и за вечеря. Хубавото е, че рецептата която избрах за вас е от лесните, а и мъжете ще я харесат много, защото съдържа месце.
Сега, аз вече имам свои деца и баба ми беше така любезна да сподели с мен своята невероятна рецепта!
Опитах се да я пресъздам – резултатът беше удивителен!
Надявам се, че и вие ще успеете!
Запеканка с пилешки гърди и ароматно сирене чедър
Необходими продукти:
• 4-5 големи пилешки гърди, обезкостени
• 1 пакетче масло
• 1 и 1/2 чаена чаша брашно смесено със сода
• 1 1/2 чаена чаша мляко
• 1/2 чаена чаша заквасена сметана
• 1 парче сирене чедър
• 1 кубче пилешки бульон
• 1 крем за супа от от целина
• 1/2 чаена лъжичка розмарин или мащерка
• 1 супена лъжица масло
• сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1.
2. Поставете пилето в голям съд за готвене, добавете 4 супени лъжици масло, сол и черен пипер и залейте с вода, която да е не по-малко от 5 см над пилето. Добавете кубчето пилешки бульон. Покрийте и оставете да заври на силен огън. Намалете огъня и варете, до готовност на пилешкото месо – около 30 до 45 минути.
3. Разтопете 1 пакетче масло и го изсипете в 3-литрова тавичка за печене. Поставете пилето отгоре. В отделна купа, смесете брашното и млякото и внимателно излейте сместа равномерно върху пилешкото месо. Смесете 2 чаши от бульона, останал от варенето на пилешкото месо, крема за супа от целина и заквасената сметана.
4. Добавете сиренето!
5. Печете в продължение на 30-40 минути или до получаване на златисто кафява коричка. Оставете съда да се охлади за около 15 минути. Добавете още малко от пилешкия бульон, изчакайте 5 минути – и сте готови!
Надяваме се, че само ако вкусите това чудно ястие и то ще се превърне във ваше любимо още от първата хапка. Моля, споделете тази апетитна рецепта с приятелите и близките си!