Едно от най-удивителните съвършенства на живия организъм е способността му при невисока телесна температура да извършва бързо реакции, които извън него са възможни със стотици пъти по-малка скорост или изобщо стават възможни при далеч по-високи температури. Главните „виновници“ за този факт са определен клас белтъчни органични съединения, наименовани най-общо като „ензими“.
На физиолозите и медиците отдавна е известно, че без храносмилателни ензими повечето от продуктите, които приемаме, просто няма да бъдат оползотворени от нашето тяло.
Какво представляват ензимите ?
Ензимите (от гръцки „във“, „вътре“ с „мая“, „квас“) са органични вещества, които се синтезират в клетките и ускоряват многократно протичането на химичните реакции. Можем да определим ензимите като биологични катализатори, които присъстват във всички живи клетки - в животинските и растителните организми, и предизвикват химични реакции, при които се преработват веществата в организма. Нито един биохимичен процес не може да се осъществи без участието на специфичен ензим.
Ензимите са неразделна част от нашето съществуване. Те подпомагат дейността на имунната система и мозъчната активност, разграждането на мазнините, зареждането на клетките с енергия, прочистването на дебелото черво и изхвърлянето на токсините от организма, изграждането на мускулна тъкан и стареенето. Ензимите превръщат в организма храната в енергия и правят възможно дишането на клетките. С други думи, самото съществуване на нашия организъм е немислимо без тях.
Кои са храносмилателните ензими , как се получават и как действат?
Храносмилателните ензими са необходими за разграждането и усвояването на протеините, въглехидратите и мазнините, постъпващи в организма с храната. Те се секретират по цялото продължение на храносмилателния тракт. Задачата им е да разграждат постъпващите храни до степен, при която полезните вещества в тях да могат да се абсорбират и преминавайки в кръвта, да могат да се използват от различните органи и системи на организма.
Стимулирането на отделянето на ензими започва още със зрителното възприемане на храната и помирисването й. Вкусването и дъвченето на храната насища слюнката с ензима амилаза, който превръща скорбялата в глюкоза. Затова например колкото по-продължително дъвчете хляб или картофи, толкова повече се засилва усещането за сладък вкус. После нивата на pH спадат в киселинния диапазон, а горната част на стомаха продължава да използва амилаза и други ензими за начално храносмилане.
После съдържанието на стомаха преминава в тънките черва, където се смесва с панкреатичните сокове, богати на ензими, като протеаза, амилаза, липаза, които продължават да смилат и подготвят храната за асимилиране. Всеки един от т.нар. храносмилателни ензими въздейства само върху един вид храна и не може да бъде заменен с други.
Какви са източниците за набавяне на ензимите ?
Много ензими се намират в клетките в свободно състояние, просто разтворени в цитоплазмата. Други са свързани със сложни, високоорганични структури. Ензимите, които участват в основните процеси на превръщане на енергията, присъстват във всички типове клетки – животински, растителни, бактериални. Ензимите, разграждащи въглехидратите и белтъчините, се секретират главно от задстомашната жлеза. Но има и ензими, които се образуват само в клетките на определени организми. Например участващите в синтеза на целулазата могат да се открият в растителните, но не и в животинските клетки.
Трябва да се има предвид, че като белтъчни вещества при нагряване до 54 градуса по С ензимите необратимо коагулират (пресичат се) и губят каталитичните си действия. Също така лесно се разрушават под действието на кислорода и светлината. За съжаление съвременната храна, която е многократно обработвана – термично, лъчево, химически, допълвана с консерванти, оцветители и други „подобрители“ е все по-бедна на ензими.
Така се стига до претоварване на организма с мазнини, протеини и въглехидрати и до пренасочване на резервите му към изработване на повече храносмилателни, отколкото метаболитни ензими. Острият недостиг на последните е една от основните причини за ранното влошаване на здравето, преждевременното състаряване и дори за увеличаване на раковите заболявания. При хора, които употребяват варена и консервирана храна, често се наблюдава недостиг на ензими в кръвта, жизнените процеси протичат вяло и напрегнато.
Обратното, при консумиране на сурова растителна храна жизнените процеси протичат засилено и икономично. Причината е, че със суровата храна 60% от наличните ензими достигат тънките черва без изменения. Следователно пътят към доброто здраве минава през консумирането на повече т.нар. жива храна, която не е била подложена на преработване и е отгледана в екологично чисти условия, за предпочитане прясно откъсната.
Трябва ли да използваме хранителни добавки, за да си набавим ензими ?
Но тъй като набавянето на такава храна не винаги е възможно и в повечето случаи консумираме престояла или преработена храна, т.е. храна, в която повечето от естествено съдържащите се ензими са унищожени, ние принуждаваме организма си да произвежда главно храносмилателни ензими, необходими за усвояването й. И колкото повече енергия се изразходва за храносмилане, толкова по-малко остава за физическите и умствените дейности.
Освен това организмът има определен капацитет за производство на ензими и прекаленият разход на енергия за храносмилателни ензими се отразява неблагоприятно върху производството на метаболитни, а оттам и върху обмяната на веществата. От друга страна, ефективността на храносмилателните ензими се влияе от наличието на определени минерали и от съчетаването на храните.
Затова при нерационално хранене възниква необходимостта от допълнително внасяне на ензими във вид на хранителни добавки. Целта е да се подпомогнат храносмилателният процес и обмяната на веществата в организма, т.е. метаболизмът. Това се налага и поради факта, че много от ензимите не издържат атаката на стомашна киселина и в червата, където има благоприятни условия за действието им, преминава само онази част от тях, която в много случаи се оказва недостатъчна.
Продуктът Enzy-Mill съдържа най-важните храносмилателни ензими, подбрани от неживотински източници - Amylase; Lipase; Protease 4.5; Protease 3.0; Alpha-galactosidase; Lactase; Cellulase; Bromelain. Те подобряват усвояването на важните за организма нутриенти, като въглехидрати, мазнини, протеини, витамини и минерали. Таблетките са устойчиви на стомашната киселинност, имат широк спектър на действие и са лесни за прием.
Enzy-Mill не съдържа животински продукти, оцветители и консерванти. Може да се приема и от вегетарианци. Повече информация можете да научите на този линк.
Можете да откриете Enzy-Mill в аптеките или онлайн на https://botanic.cc/products/enzymill/
Доктор Димитър Пашкулев
Из: Ензимите срещу стареенето, бръчките, целулита и лошото храносмилане, издателство Хомо Футурус, Сф, 2008