Хлебчета-закуска от тесто със запарка - не сте пипвали по-пухкаво нещо! Като памук, а как се топи в устата само:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Хлебчета-закуска от тесто със запарка - не сте пипвали по-пухкаво нещо! Като памук, а как се топи в устата само:
Хлебчета-закуска от тесто със запарка - не сте пипвали по-пухкаво нещо! Като памук, а как се топи...
13706
Хлебчета-закуска от тесто със запарка - не сте пипвали по-пухкаво нещо! Като памук, а как се топи в устата само:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Тази рецепта за млечни хлебчета буквално подлуди домакините от Източна Европа - на нея са посветени стотици видеа и статии в кулинарни блогове. И неслучайно - тези невероятно пухкави питки ще ви накарат да забравите за хляба, опитате ли ги веднъж.

Рецептата идва от далечна Япония, а специфичното в нея е, че се приготвя т.нар. "запарка", благодарение на която тестото става пухкаво и копринено меко. Ето как се приготвят невероятните японски питки Хокайдо :

Японски питки Хокайдо

Продукти:

260 мл прясно мляко

370 гр. брашно

2 с.л. захар

7 гр. суха мая

2 яйца

1 ч.л. сол

1 с.л. масло

За пълнежа (по желание):

4 с.л. захар

2 с.л. масло

1/2 ч.л. канела

японски питки Хокайдо

Приготвяне:

За приготвяне на танджонг или т.нар. "запарка" - разбъркайте 100 ml мляко и 20 g брашно до гладка смес без бучки.

Загрейте на умерен огън в продължение на 3 минути, като разбърквате през цялото време.

Оставете топлата смес да се охлади.

Смесете маята с останалото топло мляко и 2 с.л. от захарта. Оставете да се активира 15 минути.

Добавете сол към пресятото брашно и разбъркайте добре.

Разбийте яйцата (със стайна температура) и ги добавете към брашното. След това добавете и млякото с шупналата мая, както и охладената "запарка".

Замесете меко тесто, добавяйки 1 с.л. масло.

Месете тестото до гладкост, докато вече не залепва по ръцете ви.

Оставете тестото да втаса за 1,5 часа, покрито със стреч фолио.

По желание може да приготвите вкусен захарен пълнеж с канела за питките: Добавете разтопеното масло към канелата и захарта, и разбъркайте.

От втасалото тесто оформете малки топки.

Разточете всяка на овал, намажете с част от плънката и завийте на дебела кифличка - първо прихлупете двете дълги страни към центъра, след което навийте на руло и закрепете краищата на тестото.

Поставете питките върху покрита с хартия за печене тава и оставете на топло място за още един час.

Намажете с разбито яйце, преди да поставите във фурната.

Изпечете питките Хокайдо на 190 градуса за 20-тина минути.

Поднесете ги леко охладени.

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft