Мойте Рецепти
500 гр. кори за баница (от една опаковка се правят два бюрека)
За намазване на корите за един бюрек:
180 мл олио
100 мл вода
1 чаена лъжичка сол
1 равна лъжичка бакпулвер
1 равна супена лъжица брашно
За плънката (първи вариант):
300 гр. извара
100 г. заквасена сметана или кисело мляко
За плънката (втори вариант):
5 стръка пресен лук (ситно нарязан)
1 глава лук (ситно нарязана)
1/2 лапад (сварен)
1 чаена лъжичка Вегета
олио за пържене
Пригответе този бюрек и ще изненадате всички. Никой няма да повярва, че е домашно направен. Вкусът му е наистина като от баничарницата.
Първо намазнете добре кръгла тава с диаметър 26 см. Смесете съставките за намазване с тел за разбиване. Смесете сиренето и заквасената сметана.
Вземете две кори и ги сложете в тавата с краищата навън. Намажете всяка с течната смес и върху нея сложете 3 кори, които нагънете като акордеон (ветрило), така че да се вместят изцяло в тавата. Отново ги намажете добре с течната смес, след това сложете отгоре половината от плънката. Покрийте с още 3-4 намазани кори, след което поставете отново от сиренето. Покрийте сиренето с една кора, намажете с течната смес и затворете всичко с краищата на корите, които са извън тавата. Намажете бюрека отгоре и пъхнете да се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса, докато хубаво се зачерви.
Докато се пече първият бюрек, пригответе и втория. Запържете в малко олио пресния лук, овкусете с Вегетата, солта и черния пипер, а накрая прибавете и задушения лапад (може и спанак). Редете корите по същия начин, само че вместо с два реда плънка пригответе бюрека само с един, в зависимост от това колко кори останат.
Поднесете с айрян, кисело мляко или някакъв сос.