Значението на витамин С като изключително полезно средство за профилактика и лечение на много заболявания е известна отдавна. Той е най-силният антиоксидант сред водоразтворимите витамини, като освен че засилва устойчивостта на организма към вирусни и бактериални инфекции, действа и срещу алергии, респираторни заболявания и редица други заболявания.
Освен това играе важна роля в производството на колаген – протеин, необходим за регенерацията на тъканите, кръвоносните съдове, костите и зъбите, както и за здрав и младежки вид на кожата.
Източникът на витамин С е особено важен! Трябва да се отбележи, че витамин С, който ще намерите в естествени източници, не е същият като синтетичната аскорбинова киселина / синтезирана форма на витамин С, за синтеза на която най-често се използва глюкоза, получена от ГМО царевица.
Истината е, че аскорбиновата киселина е само малка част от това, което майката природа ни е дала, когато е създала витамин С, който ще намерите в плодовете и зеленчуците или в някакъв друг естествен източник.
В природата витамин С съществува като комплекс, в който ще намерите аскорбинова киселина, но и рутин, биофлавоноиди, тирозиназа, коензими и някои други химични съединения, които заедно го правят един от най-мощните витамини, без които човешкият живот би бил немислим.
Използването на естествен витамин С се подкрепя от факта, че естественият витамин С след усвояване остава в тялото до 48 часа, докато аскорбиновата киселина се задържа само два часа!
Чудите се как да извлечете максимума от естествената си добавка с витамин С и да избегнете закупуването на непроверени и скъпи добавки, които са лесно достъпни на пазара?
Отговорът е, че можете да си направите витамин С сами - без допълнителни разходи. Домашно приготвеният витамин С има живи ензими, позволяващи 100% усвояване в тялото ви и ефект от 48 часа.
Цитрусовите плодове съдържат различни видове флавоноиди - съединения, които проявяват антиоксидантни свойства в човешкото тяло. Нарингинът, мощен антиоксидант, е флавоноидът, който се намира най-вече в кората на грейпфрут, мандарина и лимон. Няколко проучвания показват, че напингинът е толкова мощен, че може да намали увреждането на клетките, причинено от радиация.
Хекперидинът е друг флавоноид, който се съдържа най-вече в белия вътрешен слой на портокалова кора, лимон, лайм и грейпфрут. Проучванията показват, че хеперидинът намалява пролиферацията на раковите клетки и играе важна роля в подпомагането на тези с хипогликемия.
Домашно приготвен натурален витамин С - рецепта
За тази рецепта се нуждаете от разнообразие от цитрусови плодове (лимон, портокал, грейпфрут, лайм, мандарина,...), сезонни или такива, които лесно можете да си набавите. Най-добре е да си купите органични цитрусови плодове или да вземете домашно приготвени необработени - защото кората наистина ви е необходима.
След като изядете или изцедите цитрусите, измийте и нарежете на ситно цялата кора на цитруса, поставете я върху чиста кърпа или поднос и я оставете за няколко дни на стайна температура, докато изсъхне и стане хрупкава (трябва да залепне добре под пръстите и да се разпадне).
След това поставете сухата кора в блендер и я смелете на прах (фино смлян или на гранули). Съхранявайте цитрусовия прах в херметически затворен съд (с вакуумен капак) и съхранявайте на сухо, тъмно и хладно място.
УПОТРЕБА: Не е важно колко милиграма витамин С приемате, а колко витамин С използва или усвоява тялото ви. Кората на цитрусовите плодове съдържа много високи дози витамин С. 100 г кора съдържа около 130 мг витамин С. Самият портокалов плод има само 71 mg на 100 g плод. Освен това кората на цитрусовите плодове е пълна с ензими и фитонутриенти.
Консумирайте поне 1 чаена лъжичка на дневна база - просто я добавете към ястия, супи, салати, сокове, десерти... Една чаена лъжичка ще ви снабди с целия комплекс от витамин С, включително нарингин, рутин, хесперидин и други биофлавоноиди в количеството, което е нужно на тялото ви за 1 ден. Опитайте и ще останете изумени от качеството и вкуса.