Кремообразен, нежен и с вкус на млечен сладолед! Това е домашният десерт за 5 минути , който ви предлагам да опитате днес. Всяка хапка се топи в устата…Никога не ми омръзва да го правя и ям.
Домашен десерт с вкус на сладолед
Продукти:
- 400 мл прясно мляко
- настъргана лимонова кора на вкус
- 1 чаена лъжичка ванилова захар
- 2 жълтъка
- 40 г захар
- 15 г нишесте
- сок от 1 лимон
- 100 г кондензирано мляко
- за украса: канела/какао/шоколад на прах
Приготвяне:
Към млякото добавете ситно настърганата лимонова кора и ваниловата захар, след което го сложете на огъня да заври.
В отделна купа отделете два жълтъка (белтъците използвайте за друго), добавете 40 г захар и ги разбийте да се смесят. След това добавете нишестето и загладете, за да няма бучки.
Щом заври млякото се сваля от котлона и се прецежда през цедка (за да се отстрани лимоновата кора). Към цеденото мляко добавете сместа от разбитите жълтъци и разбъркайте енергично.
Млякото се връща на котлона и се загрява на умерена температура при непрекъснато бъркане, докато се сгъсти като пудинг.
Изсипете крема в друга купа, покрийте го с фолио и оставете да изстине на стайна температура.
Изстискайте сока от един лимон и го прецедете през цедка. Добавете 100 г кондензирано мляко и разбийте с миксер. Когато се сгъсти като крем, добавете предварително охладения жълтъчен крем.
Разбийте с миксер до гладкост, след което изсипете цялата смес в подходящ съд, предварително намокрен със студена вода.
Заравнете и изсипете отгоре шоколад на прах/канела или нещо по ваш вкус.
Оставете тортата да се охлади в хладилник за 30 минути, след което сервирайте. Вкусът е неустоим, със стъкловидна нотка. Насладете се на сладостта! Вижте процедурата ТУК .