Най-добрият кетчуп е домашният. Но има едно „но“: то трябва да се вари дълго време. Ще ви разкрия тайната как да готвите кетчуп много по-бързо! Оказва се дебел, дори без нишесте!
Състав :
5 кг домати,
0,7–1 кг лук,
1 кг захар,
150-170 ml оцет (6%, ябълков оцет; регулирайте количеството в зависимост от киселината на доматите: ако е по-сладък - по-малко),
2 с. л. сол,
1 чаена лъжичка смлян черен пипер,
1 чаена лъжичка канела (добавете - няма да съжалявате),
щипка смлян карамфил,
люта чушка при желание (цяла прясна или смляна червена 1 ч.л.),
няколко скилидки накълцан чесън.
Можете също да добавите босилек, целина, риган, копър, магданоз.
Подготовка:
Смелете домати в месомелачка, блендер (за да се отървете от семената, трябва да прецедите през сито). Можете предварително да попарите доматите с вряла вода, след това да налеете студена вода и да обелите.
Поставете на огъня, добавете лука, смлян в блендер, варете 2,5-4 часа до желаната плътност. Времето за готвене зависи от сочността на доматите. 15 минути преди края на готвенето, потопете ленено пликче с подправки във врящата маса, добавете сол, захар, оцет. Разбъркайте, сварете, опитайте, добавете още подправки, ако е необходимо, изсипете горещо в стерилни буркани и затворете. Оказва се 4 буркана от 0,5 литра.
И сега тайната! За да ускорите значително приготвянето на кетчупа (а именно варене до желаната плътност), трябва да смесите сока по време на готвене и да потопите гевгир в него. Течността ще започне да се събира в него, трябва да се подбира с черпак.