750г захар
1,5 л вода
250г нишесте
сок от 1 лимон
ванилия
бадеми, лешници или орехи
пудра захар за овалване
по желание - розова вода или безвредна сладкарска боя
Захарта се стопява в 1,250 л вода и се прецежда. Останалата вода се налива постепенно в нишестето, като се бърка непрекъснато, докато се получи гладка кашица. Прецежда се през тензух и се налива в разтворената захар, като се бърка с дървена лъжица. Сместа се поставя на огъня и след като заври, се добавя лимонов сок. Локумът е готов, когато капка от него в студена вода стане на топче. Орехите, бадемите или лешниците се препичат на фурна, обелват се и се поставят нарязани на две, малко преди да се свали сместа от огъня. Излива се в тава, избърсана с памуче, натопено в олио. Като изстине, се нарязва на квадратчета, които се овалват в пудра захар.
По желание може да оцветите локума с розова вода или няколко капки безвредна боя (малко преди да го свалите от огъня).