Хората използват лечебните свойства на бъза от хиляди години, а през Средновековието той бил считан за свещено дърво поради своите лечебни свойства.
Дори има доказателства, че бъзът може да е бил отглеждан от праисторическите хора.
Хипократ, "бащата на медицината", описва този храст като "комплект за първа помощ".
Блатата е богата на минерали като желязо, калий, фосфор и мед, както и витамини като витамин А, витамин В, витамин С, протеини, диетични фибри, така че неговите лечебни качества са неоспорими.
По-долу са 7 добри причини да се яде по една супена лъжица сироп от бъз.
1. Укрепване на имунната система
Една от най-добрите черти на бъза е, че може да укрепи имунната система и да предотврати грип или простуда поради химични съединения, известни като антоцианини, които имат имуностимулиращ ефект.
Според някои изследвания, антоцианините са свързани с повишена имунна координация и е установено, че допринасят за развитието на имунни цитокини - най-важните посланици в имунната система, които модулират имунния отговор, който помага на тялото да се бори с болестта.
2.
Противовъзпалителните и антиоксидантните свойства на сиропа от бъз намаляват болките в синусите и инфекциите.
Според проучване, проведено през 2006 г. от Катедрата по вътрешни болести на Института по медицина към Университетската болница в Цюрих, Швейцария, доброволци използвали разтвор от бъз, както и деконгестант и антибиотик за лечение на бактериален синузит. Тези, които използвали бъз били много по-добре от тези, които не са.
3. Подобряване на кръвообращението и сърдечната подкрепа
Проучване, проведено от Изследователския център за стареене. Жан Майер от университета Tуфтс показа, че бъзът защитава вътрешния слой на кръвоносните съдове от оксидативния стрес.
Изследователите заключават, че бъзът "има значителен защитен ефект срещу оксидативни инсулти". Това е важно, защото насърчава доброто кръвообращение в организма и намалява риска от сърдечни заболявания.
4. Подкрепа за здрави кости
Противовъзпалителните и антиоксидантните свойства на бъза също могат да помогнат за укрепване на костите и за насърчаване на растежа на костите, намалявайки до минимум риска от остеоартрит.
Остеоартритът може да доведе до фрактури на костите и около 200 милиона жени по света страдат от това заболяване, а милиони хора са изложени на риск от неговото развитие.
5. Управление на нивата на глюкоза при диабетици
Американската диабетна асоциация установи, че 29 милиона американци страдат от диабет, но благодарение на бъза се регулират нивата на глюкозата.
Изследванията показват, че екстрактите от бъз помагат за регулиране на метаболизма на глюкозата и инсулиновата секреция за понижаване на нивата на кръвната захар.
Проучване в Училището по биомедицински науки към Университета на Ълстър в Колрейн, Северна Ирландия, публикувано в списанието Nutrition през 2004 г., изследва инсулиноподобните и освобождаваните от инсулин действия на бъз и открива, че той значително увеличава транспорта на глюкоза, оксидация и гликогенеза без добавяне на инсулин.
Гликогенезата е от решаващо значение за отстраняване на излишната захар от кръвта и помага за поддържането на нормални нива на кръвната захар.
6. Естествен диуретик
Ако използвате лекарства без рецепта, които увеличават уринирането, специалистите препоръчват внимателно да използвате бъз поради възможните диуретични свойства.
Но някои може да сметнат, че това е много полезно, тъй като често срещаният проблем за възрастните хора е запазването на твърде много течност и е установено, че бъзът улеснява уринирането и дефекацията.
7. Превенция на рака
Доказано е, че антоцианините, съдържащи се в бъза, имат различни терапевтични, фармакологични и антиканцерогенни свойства, включително способност за борба с рак.
И тъй като бъзът е богат на антиоксиданти, той помага да се инхибира образуването на ракови клетки, като по този начин се забавя разпространението на болестта.
Приготвяне на сироп от бъз
Този вкусен сироп е лесен за приготвяне и има лечебни свойства.
Необходими съставки:
- 1 чаша сушен бъз
- 3 ½ чаши вода
- 1 чаша суров мед
Прибори:
- средна по големина тенджера
- лъжичка
- цедка
- преса за картофи
Инструкции:
- Поставете бъза и водата в средна тенджера и оставете да заври. Покрийте с капак и намалете огъня след като заври.
- Сега гответе 45 минути до един час, докато течността спадне наполовина. Отстранява се от огъня и се оставя да се охлади. Сега стрийте плодовете с преса за картофи или лъжица и изсипвете сиропа през цедка в стъклен буркан.
- Веднага след като течността се охлади, добавете чаша мед и разбъркайте добре. Сега го съхранявайте в хладилника и консумирайте ежедневно, за да поддържате имунната система.
- Възрастните трябва да приемат 1/2 до 1 супена лъжица, а децата - 1/2 чаена лъжичка до 1 чаена лъжичка. Ако имате настинка или грип, приемайте редовни дози на всеки 2-3 часа, докато симптомите изчезнат.