250 мл пълномаслено прясно мляко
250 мл. сметана за разбиване
100 гр. черен шоколад
3 жълтъка
100 гр. пудра захар
Смесете сметаната и млякото и ги оставете да заврат. Разбийте жълтъците със захарта в дълбока купа. Излейте млечно-сметановата смес върху жълтъците и ги разбийте до гладък крем. Нагрейте сместа на умерен огън в чист съд, като разбърквате непрекъснато, докато се сгъсти. Докато е още гореща, добавете вътре шоколада на малки парченца. Оставете за 2 минути, след това разбъркайте, докато кремът стане лъскав и гладък. Важно е да не бъркате веднага, т.к. шоколадът се нуждае от малко време да се разтопи. Прекарайте през сито или цедка и излейте в каничка. Покрийте с фолио и оставете да изстине. Сложете в хладилник, докато сместа изстине напълно.
Сложете метална купа в хладилника за поне 10 минути. Налейте вътре шоколадовата смес и сложете във фризера. Разбивайте на всеки 30 минути, докато се втвърди. Разбиването е важно, т.к. така ще се разбият ледените кристалчета. Отнема между 2 и 3 часа, докато сместа се втвърди. Преди да сервирате, оставете сладоледа за 2-3 минути на стайна температура.