В момента се намираме в най-болния сезон - зимата още официално не е дошла, а топлото за този сезон време предразполага към вируси и настинки. Ако се притеснявате, че купешките сиропи и хапчета съдържат куп вредни съставки, които с резерви бихте дали на детето си, то днес ще ви представим един от най-старите и проверени методи за бързо излекуване на болно гърло и кашлица .
Смокинята оказва толкова силно отхрачващо действие, че я използват при лечение на най-различни заболявания на горните дихателни пътища: при бронхит, пневмония, коклюш, да не говорим за обикновена простуда или остра респираторна вирусна инфекция.
Освен това, тя съдържа белтъчини и съединителна тъкан (затова в големи количества може да се използва като слабително); съдържа ударна доза калий, полезен за сърдечния мускул; целият комплекс от витамините от група В, както и витамин А.
Млякото пък е източник на мазнини, необходими за усвояването на тези витамини. Затова смесени заедно, сушените смокини и млякото омекотяват раздразненото гърло. Но млякото съдържа и калций, без който е много трудно да оздравеете.
Между другото, такава млечна отвара със смокини премахва и кашлицата. И не само това. Тя засилва отделянето на пот и действа като средство за сваляне на високата температура. Особено, ако приемате такава отвара подгрята. Смокини в мляко се дават и на малките деца.
На децата, навършили една годинка, можете да сварите смокини с пълномаслено мляко; за тези с алергия можете да използвате козе мляко. Млякото със смокини не е противопоказно и за бременните, и за кърмачките. Единственото ограничение е захарният диабет. В сушените смокини има 70% захари, затова те са опасни за диабетиците във всякаква форма. Ето и два начина за приготвяне на отвара от мляко със смокини .
Отвара против кашлица от прясно мляко и смокини
Продукти:
300 мл домашно или пастьоризирано прясно мляко
4 бр.сушени смокини
Приготвяне:
Нарязаните на парченца смокини се слагат в млякото и съдът се поставя на бавен огън с похлупак отгоре. Сместа трябва да клокочи не по-малко от половин час, докато остане два пъти по-малко. Колкото по-дълго време врат смокините, толкова по-гъста и приятно-сладка отвара се получава. След като я свалите от котлона, увийте тенджерката в одеяло и оставете да престои така, докато изстине. През това време смокините ще отделят всичките си полезни вещества в млякото. След това отварата се прецежда (плодчетата можете и да ги изядете). Приема се по 1-2 чаени лъжички в топъл вид. Останалото количество се държи в хладилника в стъклен буркан. Тази отвара може и да се посгъсти малко, но не се притеснявайте. Просто следващия път загрейте, преди да дадете на болния.
Така приготвената млечна напитка със смокини не само, че е вкусна, но също може да бъде полезна при започваща простуда - когато гърлото започва да пари и да преглъщате трудно. Ако добавите и мед, това ще помогне на оздравяването. Ако е много гореща напитката, можете леко да я изстудите до стайна температура, това не я прави по-малко вкусна и полезна. Така че, независимо дали пиете топла отвара от мляко със смокини или набързо приготвена топла напитка от мляко, смокини и малко мед, непременно опитайте. Няма да съжалявате.