ТОЗИ хляб ядат даже фитнесарите! Целият на шупли и с малко калории:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
ТОЗИ хляб ядат даже фитнесарите! Целият на шупли и с малко калории:
ТОЗИ хляб ядат даже фитнесарите! Целият на шупли и с малко калории:
14893
ТОЗИ хляб ядат даже фитнесарите! Целият на шупли и с малко калории:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Днес ще ви дадем рецептата за здравословен домашен хляб на шупли - любимата рецепта на фитнес-маниаците и хората, които внимават какво ядат. Всъщност това е така популярната в Италия чабата - от простичкото и изключително поресто тесто се получава въздушен хляб с много въздух и малко калории - правилно приготвеният хляб от този тип съдържа много по-малко въглехидрати от останалите. И всичко това благодарение на продължителната ферментация: тестото се оставя да престои дълго време и през това време има време да образува полезни киселини.

Без никаква машина за хляб или специална мая ще получите хрупкав хляб със златиста коричка .

Домашен хляб на шупли

Продукти:

Пшенично брашно 450 гр.

Вода 400 мл

Мая 2 гр.

1 чаена лъжичка сол

Приготвяне:

Пресейте брашното в голяма купа с високи ръбове, където месите тесто. Добавете сол и разбъркайте.

пресято брашно

Изсипете маята в топла вода (тук няма грешка, 2 g мая и 400 ml вода). След това бавно добавете сместа от вода и мая към брашното, като разбърквате, за да образувате тесто.

тесто без мая

И сега най-важното: покрийте съда с кърпа и оставете тестото да ферментира при стайна температура за поне 12 часа (максимум 20). В резултат тестото ще стане точно такова, каквототрябва да бъде.

Изсипете останалите 50 г брашно на масата, внимателно поставете тестото отгоре, леко омесете и покрийте в съда. Оставете тестото да престои още 2-3 часа.

самун хляб

Загрейте фурната до 250 градуса с тавата за печене. Прехвърлете тестото в предварително загрятата тава с долната страна нагоре, така че да е поръсено с брашно. Пъхнете във фурната. Поставете огреупорен съд, пълен с гореща вода на дъното на фурната.

Печете хляба 20 минути. След това извадете съда с водата и печете още 15 минути.

хляб с брашно

Домашният хляб е ястие, което си струва да се изчака. Главно защото знаете от какво е направен. На второ място, това е уникална възможност да опитате пресен хляб. Трето, по-вкусно е у дома. 

домашна чабата

Чабата се сервира със супи и яхнии, яде се самостоятелно или се използва като основа за друго традиционно ястие, брускета. Освен това тази рецепта е подходяща за тези, които обожават белия хляб, но се страхуват да не напълнеят. 

Много вкусно!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft