Домашен щрудел с ябълки и ванилов сос

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Десерти
Домашен щрудел с ябълки и ванилов сос
Домашен щрудел с ябълки и ванилов сос
admin
Добавена от: admin
24073
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

За тестото:

150 гр. масло

250 гр. брашно

щипка сол

2 жълтъка

1 супена лъжица олио

700 гр. ябълки (по-кисели)

сокът от 1 лимон

50 гр. натрошени бадеми

стафиди на вкус

200 гр. захар

100 гр. ванилови бисквити (сухари)

1 ч.л. канела

2 с.л. високомаслена течна сметана

1 пакетче ванилова захар

пудра захар на вкус

 

За ваниловия сос:

500 мл високомаслено прясно мляко

1 яйце

1 ванилия

1/2 ч.л. нишесте

захар на вкус

Разтопете 1/3 от маслото.

Пресейте брашното със солта върху плота, направете кладенче в средата и налейте вътре 120 милилитра вода, жълтъците, ваниловата захар и разтопеното масло.

Замесете твърдо тесто, оформете на топка, намажете с олио и го оставете за час на стайна температура.

Пригответе ваниловия сос: налейте млякото в тенджера, прибавете захарта (на пясък), ванилията и оставете сместа да заври при непрекъснато бъркане. Щом кипне, дръпнете съда от огъня, оставете млякото да се охлади и прибавете нишестето. Разбъркайте всичко старателно.

След това отново сложете на котлона и варете на тих огън до сгъстяване.

Прибавете яйцето в гъстата смес и оставете соса да поври още 3 минути при непрекъснато разбъркване.

Обелете ябълките, почистете ги от семената и ги нарежете на кубчета. Смесете ги с бадемите, стафидите, лимоновия сок и захарта. Смелете бисквитите (сухарите) и смесете с канелата.

Загрейте фурната до 190 градуса.

Разтопете останалото масло.

Разточете тестото в тънък пласт, намажете го с половината от маслото, сметаната и поръсете със сместа от бисквити и канела. Сложете ябълковата плънка и навийте тестото на руло. Поставете го в тава, чието дъно сте покрили с хартия за печене. Рулото намажете с останалото масло.

Изпечете щрудела във фурната за около 45 - 50 минути.

Когато готовият щрудел се охлади, поръсете го с пудра захар, нарежете на парчета и поднесете с ваниловия сос. Може да украсите с разтопен шоколад, листенца мента или ядки.

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft