Истинските полезни свойства на ябълковия оцет са неизброими и гарантирани, само ако той е натурален или домашно направен. В различен случай изкуствената оцетна киселина, аромати и оцветители само биха навредили по-скоро на здравето ни.
Разтворете в стъклена купа с топла вода 300 гр. мед, който ще послужи за ускоряване на ферментацията. Измийте и нарежете на ситни парчета или смелете 1 килограм ябълки, като отстраните от тях само дръжките и загнилите участъци. Сложете ги в голям стъклен съд и ги залейте с медения разтвор и още топла вода (желателно е да бъде предварително преварена), така че течността да покрие напълно ябълките и да е с 2-3 пръста повече от тях. Имайте предвид, че в началото ябълките ще стоят на повърхността на водата.
Покрийте съда с двойна марля и го оставете на проветриво топло място (25-30 градуса). Всекидневно, в протежение на 10-12 дни, разбърквайте старателно с дървена лъжица. За да протече бързо реакцията, може да разбърквате и по 3 пъти на ден. Най-сетне прецедете, като изстискате хубаво ябълките и ги изхвърлите.
Покрийте съда с прецедената течност наново с двойна марля и го оставете на същото място за още 30 дни. Това време е необходимо за узряване на оцета. През това време той ще се утаи и избистри до известна степен. След това отново го прецедете и разпределете в тъмни стъклени бутилки, като вече ги затваряте с капачка.
Може да използвате така приготвения си домашен ябълков оцет за много лечебни цели, като например:
- срещу атеросклероза и за очистване на кръвоносните съдове ;
- за спадане на отоци по краката и ръцете;
- при запек;
- срещу болки в ставите от артрит;
- за мехлем при шипове ;
- срещу високо кръвно, затлъстяване и ракови заболявания;
- за цялостно пречистване на организма;
- против простуда и грип;
- за компрес с тамян при шипове;
- при сърдечна слабост или сърцебиене;
- срещу заболявания и запрашаване на очите;
- при миризма на краката и за почистване на лицето;
- против стрии по кожата.