Домашната лютеница-пълна с олово!

вход през zajenata.bg
За Жената
Любопитно
Домашната лютеница-пълна с олово!
20018
Източник: bgdnes.bg
Снимков материал: pixabay.com
Домашната лютеница-пълна с олово!

Гледжосаните и калайдисаните съдове, в които се вари домашната лютеница, крият сериозен риск за здравето. Приготвената зимнина в тях съдържа стократно повече олово от допустимото.

"Преди години глечта я бяха забранили, понеже е много вредна.Калаят също не е безопасен.Чрез този тип повърхност оловото влиза директно в продуктите, а то е силно токсично", обяснява проф.

Божидар Попов, председател на Българското дружество по храните и диетиката,в което е ръководител на Катедрата по хигиена, медицинска екология и хранене, цитиран от "БгДнес".

"Поцинкованите съдове, в които се съхранява сирене в саламура, също крият опасности. Цинкът като метал не е опасен, но окисляването му определено крие риск за здравето", допълва професорът. 

Оказва се, че оловото присъства и в покритието на домакинските съдове, в които се приготвят ястията за директна консумация. Най-голямо съмнение будят тенджерите и тиганите, произведени в Китай или арабските страни.

Проф. Попов напомня, че не по-малко вредни са чушките и доматите, отгледани близо до магистралата или предприятията, бълващи отровни частици.

"Те попадат в почвата и така отравят зеленчуците. Препоръчвам на хората много внимателно да подбират продуктите, които купуват. И на българския пазар има конкретни фирми и производители, които гарантират качество и сигурност", уточнява той.

"Да не забравяме въздуха, който дишаме, е най-богат на олово и със сигурност е по-опасен от лютеницата, която приготвяме в домашни условия. Другото важно нещо, което искам да кажа, е че в месата има много повече токсиканти, от който и да е друг хранителен продукт. Концентрацията на олово в месото нараства в пъти", категоричен е диетологът.

Въпреки това той е на мнение, че най-добрият вариант остава консумирането на домашна лютеница, стига зеленчуците да се проверени. Най-добре те да са от домашната зеленчукова градина.

Миналата година в Пловдивския университет беше открита химическа лаборатория за анализ на храни и биопродукти. Апаратурата там е важна за развитие на ефективни методи за анализ и контрол на качеството на храни и обекти на околната среда.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft