Отделете от общото количество брашно около 1/3 за доомесване и разточване. Останалите 2/3 пресейте със солта и оформете в средата кладенче. Разтворете маята и захарта в леко загрятото прясното мляко, покрийте сместа и я оставете на топло да шупне за 15 минути. В оформеното в брашното кладенче изсипете сместа с маята, разбитите яйца и добавяйки по малко от брашното, омесете меко тесто. Оформете тестото на топка и го оставете в поръсена с брашно купа. Покрийте с кърпа и оставете на топло място да втаса, докато се надигне поне двойно. Разтапяме маслото (без това за намазването). Втасалото тесто разделете на 12 еднакви по големина топки. Всяка топка разточете на малка кора, намажете я обилно с разтопено масло, покрийте с втора кора и разточете двете на тънка и възможно по-голяма кора. Намажете я отново с разтопено масло и разпределете отгоре част от плънката, приготвена предварително от разбитото с яйцата и натрошеното сирене кисело мляко. След това навийте на руло. Постъпете по същия начин и с останалите кори, след това подредете рулата на охлювче в намазнена тава. Намажете навитата баница с разбито с малко вода яйце, разпределете отгоре останалото краве масло, нарязано на малки кубчета. Пъхнете я в загрята фурна на 200 градуса и печете за около 40 мин. (до зачервяване). След като е готова баницата, поръсете я с малко студена вода, за да омекне, и я завийте с кърпа, за да се задуши добре.
Автор: lakomnik.bg