За всички, които обичате този супер вкусен и ароматен ликьор , предлагам да опитате рецептата за вишновка на моята баба. Предлагам два варианта на рецептата: с 3 кг и с 0,5 кг вишни, като вие избирате според вкуса и количеството коя ви е по-подходяща.
Вишновката на моята баба
Продукти:
3 кг вишни
2 кг захар
1 литър хубава ракия (гроздова)
Приготвяне:
Измийте добре вишните и ги отцедете. В 5-литрови буркани се нареждат вишни, захар и се заливат с ракия.
За цялото количество плод ще ви трябват два такива буркана.
Оставя се на слънце за 40 дни, като всеки ден се разбърква, за да се разтвори захарта.
След 40 дни се прецежда (по желание) и се съхранява в стъклени бутилки. Не съм мерила точно, но излиза около 3-4л.
Втора рецепта
Продукти:
500 г вишни
500 г захар
1 л домашна ракия
Приготвяне:
В стъклен буркан се нареждат ред вишни, ред захар, докато има съставки.
След това се залива с ракия и се затваря добре.
Оставете бурканите на слънце за 40 дни, като разклащате няколко пъти, за да се разтвори захарта.
След това се съхранява в бутилки и се пие добре охладена.
Една чаша на ден е достатъчна, а от две, три...
За тези, които я правят за първи път: не махайте костилките, внимавайте само вишните да са здрави и да няма изгнили сред тях. След това могат да се използват за торта Шварцвалд, шоколадови пралини с череши, шоколадови бонбони с пияна вишна... А ако изядете няколко вишни, ще сте щастливи цял ден.... : – ) Много са силни, поемат доста алкохол.
Може да оставите вишните в ракията и да не ги прецеждате.
Също така, този ликьор може да се приготви и от замразени вишни.
Ето още една идея като говорим за ликьори: Вземете голям буркан от 5 или повече литра и започнете да редите в него сезонни плодове, ред плодове, ред захар, ред ракия и ред ром.
Важно е над плодовете винаги да има пръст ракия.
И когато се появи нов плод, допълвайте буркана. Така ще получите ликьор от различни плодове, който може да се използва както за пиене, така и за различни сладкиши.