Опитвали ли сте да си направите домашна халва ? Ако не, този въпрос трябва спешно да бъде решен. Халвата, направена със собствените ви ръце, е много по-нежна, ароматна и със сигурност по-вкусна от тази в магазина. И да не правите почти нищо.
Днес ви предлагаме вариант на постна халва от слънчогледови семки . Страхотна за чай или кафе. С добавките можете да фантазирате: различни видове ядки, нарязани сушени плодове, подправки и ванилия, кардамон, анасон обогатяват вкуса на десерта.
Съставките
Слънчогледови семки - 200гр
Пшенично брашно 150гр
вода 100мл
Слънчогледово масло 100 мл
захар 150гр
подготовка
Запържете обелените семена в сух тиган до златисто кафяво. Охлажда се леко, след което се смила в блендер. След това запържете брашното в тиган, добавете към нарязаните семена. Разтворете захарта във вода, сложете на среден огън, като разбърквате бавно, доведете до кипене. След като заври, намалете котлона, кипнете сиропа за около 10 минути
Смесете сухата маса със слънчогледово масло, изсипете захарния сироп при непрекъснато разбъркване.
Покрийте формата с хартия за печене. Поставете получената маса в нея, изгладете, подравнете, покрийте с фолио и е желателно да затиснете отгоре. Изпратете формата в хладилника за една нощ.
Халвата, подобно на много ориенталски сладки , е доста калорична. Споделете рецептата за този питателен десерт с приятелите си!