За около 1 кг извара:
6-7 литра прясно мляко (може неварено)
500 гр. кисело мляко
Разбийте добре киселото мляко. В съда, в който ще варите млякото, поставете прясното и киселото мляко заедно. Смесете ги добре, покрийте ги с капак или кърпа и оставете 24 часа да се вкисне цялото количество мляко. Ще се появят парцали и / или мехурчета на повърхността.
С добавянето на киселото мляко се ускорява процеса на вкисване.
Разбъркайте, поставете на огъня да заври и след като кипне, веднага дръпнете настрана.
Оставете да се охлади и охладеното мляко прецедете се през цедка, покрита с марля. Оставете 2-3 часа да се отцеди добре. Изцеждането на течността зависи от вашия вкус и количеството мляко, което сте използвали. Ако е по-голямо количество, по-бавно ще се отцежда.
Ако харесвате по-кремообразна извара, също не трябва да се отцежда дълго. Ако искате суха смес, оставете да се цеди по-дълго (може и цяла нощ).
Изварата се прецежда охладена.
Може да я замразите, като я сложите в торбички за замразяване, но не пълни догоре, а само 300-400 гр. Завържете ги на възел и сплескайте като лист. Тези тънки листа са леки за размразяване или нарязване при необходимост.