Открихме рецептата за тази чудесна домашна майонеза в един руски сайт, опитахме я и трябва да ви кажем, че е страхотна!
Много е вкусна, но най-важното е, че не съдържа разни вредни химикали, които обикновено се добавят към подобни продукти. Невероятно вкусна е и мега бърза! Наистина се приготвя за секунди!
Освен това плътността й е идеална, не се разтича или омеква даже два дни след приготвянето! Така че има невероятна консистенция, можете да украсявате с нея, да шприцовате всякакви форми и те няма да се "разпадат"!
Рецепта за домашна майонеза
НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ:
- 1 яйце
- ¼ чаена лъжичка сол (или на вкус, но първо опитайте по-малко, защото лимонът подсилва соления вкус)
- ½ чаена лъжичка захар (имате нужда от малко, подобрява вкуса)
- ½ чаена лъжичка горчица (без горчица ще получите бяла майонеза)
- 1 с.л.
*всички продукти трябва да са със стайна температура!!!
ПРОЦЕДУРА:
Сложете лимонов сок, сол и захар в стъклен буркан, разбъркайте.
След това добавете горчица и растително масло, но без да разбърквате. Чукнете внимателно яйцето и внимателно го изсипете в олиото. Жълтъкът не трябва да се разбива!!!
След това вземете пасатор и го използвайте, за да покриете жълтъка и го спуснете на дъното на буркана. Едва тогава го включете! Веднага ще забележите образуването на емулсия и след няколко секунди майонезата ще е готова.
И така, какво е важно да запомните: не включвайте пасатора, докато не потъне накрайникът докрай, тоест не избута жълтъка, и когато забележите, че майонезата се образува след няколко секунди, постепенно и бавно започнете да го изтегляте нагоре, докато цялата смес се превърне в майонеза. Това е! Много лесно и простичко се получава чудесна майонеза!
Тази майонеза не съдържа изкуствени оцветители, емулгатори, консерванти и други химикали. Но не забравяйте, че майонезата все пак е много калорична, така че не прекалявайте.