Обичате ли майонеза? Сигурно сте чували колко е вредна, а когато погледнете съдържанието на опаковката в магазина, съвсем ще се откажете да я купувате. Ето добрата новина - има лесен и бърз вариант да си я приготвите сами вкъщи без да се притеснявате за вредни съставки и "Е"-та. Още по-хубавото е, че отнема само 5 минути:
Всички съставки се поставят в буркан. Пасаторът се поставя на дъното на съда, и започва да се разбива. Ще забележите, че след съвсем кратко време консистенцията на дъното започва да се сгъстява и добива вида на майонеза. Тайната туке да се разбива от дъното, като бавно и постепенно пасаторът се издига нагоре от сгъстената част към течната. Това продължава, докато цялата смес стане на майонеза. Накрая може да разбиете всичко още веднъж с движения нагоре-надолу (не в кръг или настрани).
Разбъркайте с лъжица, проверете на вкус, след което затворете плътно съда и съхранявайте в хладилник. Срокът на годност е няколко дни, най-много една седмица.
Освен начина на разбиване, важно е също така да се използват пресни яйца, които предварително трябва да са оставени задължително на стайна температура,. Много е важен и изборът на олиото, тъй като от неговото качество зависи и вкусът на самия майонеза.