Домашна мая за хляб - 100% гаранция за най-пухкавите питки и хлебчета:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Домашна мая за хляб - 100% гаранция за най-пухкавите питки и хлебчета:
7675
Източник: actualno.com
Снимков материал: pixabay.com
Домашна мая за хляб - 100% гаранция за най-пухкавите питки и хлебчета:

Свикнали сме с удобството на готовите продукти - пакетиран хляб, готови хамбургер-питки, суха мая в пакетче или прясно опакована. Но няма нищо по-вкусно от домашно приготвеното - в това, сигурни сме, сте се убедили сами.

Оказва се, че е съвсем лесно човек да си приготви и домашна мая за хляб ! Така няма да се притеснявате, че закупения в магазина продукт съдържа всевъзможни Е-та и други съмнителни добавки. Всичко, което ви трябва, е малко повече търпение и рецептата за мая , която ще ви дадем по-долу.

Домашна мая за хляб

Необходими продукти:

- 800 гр. пшенични трици

- 1 кг. пълнозърнесто брашно

- 200 гр. изсушени шишарки от хмел

- 4 л. вода

Начин на приготвяне

1. Залейте с 2 литра гореща вода шишарките. Варете, докато половината течност се изпари. Охладете, прецедете и извадете шишарките. Сложете половината от течността на котлона отново. Пресейте половината брашно в другата половина от отварата и разбъркайте.

2. Изсипете брашнената смес в отварата, без да преставате да бъркате. Отстранете сместа, когато се появят първите мехурчета и оставете за 30 минути.

домашна мая за хляб

3. Изсипете чаша брашно, разбъркайте и оставете за 2 часа. След това добавете още една чаша брашно, разбъркайте и оставете на топло място за един ден.

4. Изсипете чаша брашно и 2 чаши пшенични трици, разбъркайте, покрийте със салфетка и оставете на топло място за още 4 часа.

5. След това добавете останалите трици и омесете гъсто тесто. Разделете го на 4 части.

6. Покрийте 4 тави с пергаментова хартия и разпределете тестото, разделяйки го на трохи.

приготвяне мая

7. Маята трябва да се суши на топло място в продължение на 3 дни. След това проверете за влага в тях, като разбивате големите парчета. По-добре е да съхранявате домашно приготвената мая в торбичка, изработена от естествена тъкан или в стъклена бутилка.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft