Домашна медена торта с орехи - крехко изкушение с вкус на медена ореховка:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Домашна медена торта с орехи - крехко изкушение с вкус на медена ореховка:
Домашна медена торта с орехи - крехко изкушение с вкус на медена ореховка:
35470
Източник: gotvach.bg
Домашна медена торта с орехи - крехко изкушение с вкус на медена ореховка:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Представете си нещо толкова нежно и крехко, че чак се топи в устата - точно такъв е вкусът на тази домашна медена торта с орехи . Рецептата напомня много класическата руска торта Медовик и френската селска торта , но вместо кондензирано мляко като при Медовика, в крема има пухкава сметана.

Ето и рецептата за тази уникално вкусна орехова торта :

Домашна медена торта с орехи

Продукти:

ЗА БЛАТОВЕТЕ

1 яйце

200 мл прясно мляко

1/2 ч.ч.захар

50 гр.краве масло

2 с.л.мед

2 1/2 ч.ч.брашно

2 ч.л.сода за хляб

ЗА КРЕМА

1200 гр.заквасена сметана

1 ч.ч.захар

сладко от боровинки - около 100 г

1/2 ч.ч.орехи

торта Медовик

Приготвяне:

Първо пригответе тестото за блатовете. За целта в дълбока тенджера разбийте яйцето, добавете леко загрятото прясното мляко и захарта. Бъркайте, докато не се разтвори хубаво захарта. Прибавете и содата за хляб. Пуснете котлона на сравнително слаб огън и сложете маслото и двете лъжици мед. Бъркайте непрестанно, докато не почнат да се появяват малки кафяви ивици. Това е захарта, която по този начин се карамелизира. От содата за хляб сместа ще се уголеми значително. Цветът трябва да е като карамел, това отнема от 10 до 20 минути, в зависимост колко ви е силен котлонът. След като сместа е готова, я оставяме настрани, за да изстине добре.

През това време пригответе дълбока купа, в която изсипете двете чаени чаши брашно, оформете кладенче и изсипете в него медената смес. Започнете да месите добре тестото. Отначалото ще е лепкаво, но когато го омесите добре, трябва да бъде стегнато и меко.

Извадете го от купата, поръсете малко брашно на плота и продължете да месите. След като се получи хубаво медено тесто, измерете теглото му на кантарче и разделете числото на седем. След това разделете тестото на седем равни части. Това е доста важна част, тъй като блатовете ни трябва да са еднакви.

Вземете хартия за печене и разточете отгоре ѝ всяка част от тестото на кръгла форма. Изпечете всеки блат точно 5 минути в предварително загрята фурна на 160 градуса с печене отгоре и отдолу. Отделете веднага блатовете, за да могат да изстинат добре.

Следващата стъпка е кремът за тортата, който се прави доста лесно. Смесете сметаната и захарта в една дълбока купа и разбийте с миксер много добре, докато захарта не се разтвори.

Остава да сглобите тортата.

Поставете един блат в тавичка или форма за торта и намажете обилно със сметановия крем. Поръсете с орехи и сложете съвсем малко боровинково сладко с една малка лъжичка само на някои места. След това сложете втория блат и повторете процедурата до изчерпване на блатовете. Последният блат също се намазва обилно с крем, но при него се поръсва обилно с орехите - първо отгоре и след това от всичките страни.

Не се притеснявайте, ако кремът ви изглежда малко течен. Тортата се оставя минимум 24 часа да престои в хладилник, за да може кремът да попие в блатовете, тъй като не се сиропира, и за да може да стегне кремът.

Да ви е сладко! 

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft