Домашна ТОЧЕНИЦА - бърза и лесна, а вкусът няма нищо общо с купешките баници:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Домашна ТОЧЕНИЦА - бърза и лесна, а вкусът няма нищо общо с купешките баници:
Домашна ТОЧЕНИЦА - бърза и лесна, а вкусът няма нищо общо с купешките баници:
53813
Домашна ТОЧЕНИЦА - бърза и лесна, а вкусът няма нищо общо с купешките баници:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

„Трябва да призная, че тази рецепта не е моя, но я видях някъде и я опитах и ​​баницата се получи страхотна, дори по-добра, отколкото очаквах. Сега съжалявам, че не знаех тази рецепта преди, с помощта на този прост метод тестото за баница се прави много бързо и лесно", пише ни нашата читателка Александра. Ето и нейната рецепта за Домашна точена баница или Домашна Точеница :

Домашна точена баница

Продукти (измерени с чаша 200 мл и чаша 100 мл):

1 чаша гъсто кисело мляко или заквасена сметана (200 мл)

1 чаша олио (100 мл)

3 яйца

1 супена лъжица оцет

1 пакетче бакпулвер (10 г)

1 чаена лъжичка сол (10 г)

3,5 чаши брашно (приблизително 400-500 г брашно)

Освен това: 

нишесте за корите

За намазване:

1 чаша мляко (200 мл)

150 г разтопено масло

За плънката

400 г  сирене

по желание - пресен магданоз

Приготвяне:

Отделете жълтъка от едното яйце и го оставете настрана, за да намажете баницата. Сложете две цели яйца в по-дълбока купа и белтъка от третото, 100 мл олио, 200 мл гъсто кисело мляко/заквасена сметана, 1 супена лъжица оцет и пакетче бакпулвер.

яйца в купа

Омесете добре до изравняване на съставките, след което започнете постепенно да добавяте брашното, смесено със сол. Общо ще ви трябват около три и половина или четири чаши брашно, но зависи най-вече от самото брашно. Бъркайте с лъжица, докато течността се поеме, след което месете на ръка.

лепкаво тесто

Когато спре да лепне за ръцете, извадете тестото върху работна повърхност и го омесете добре, за да стане еластично. Разделете тестото на четири приблизително равни части. Оформете топка от всяка част. Вземете една топка и я поставете върху работна повърхност, поръсена с нишесте/скорбяла, а останалата част оставете настрана покрита с прозрачно фолио.

меко тесто

тесто разрязано

След това разточете тестото на възможно най-тънка кора. От всяка топка ще получите наистина голяма и тънка кора. Поръсете обилно с нишесте по цялата повърхност. Сгънете тестото от едната страна, приблизително до една трета от кората, и отново поръсете нишесте отгоре.

топка тесто

тънка кора баница

Сгънете от другата страна, след това отново поръсете нишесте и след това продължете да сгъвате като книга. Когато получите квадрат, съединете двата противоположни ъгъла в средата, както е показано по-долу. Повторете процедурата с всички останали части от тестото.

кори за баница

След това вземете първото тесто, след което го разточете отново на тънка кора с размера на тавата. Поставете тавата върху кората, след което изрежете излишното тесто. На дъното на тавата (предварително добре намазана с масло или маргарин) поставете правата кора, а отгоре наредете изрязаните части тесто.

оформяне бница

Повторете процедурата с втората кора, след което наредете плънката от сирене и ситно нарязан магданоз. Отгоре се покрива с още две кори и се нарязва на кубчета. Залейте баницата с чаша мляко и 150 г разтопено масло, а накрая я намажете с жълтък.

баница с магданоз

Печете баницата с домашни кори в предварително загрята фурна на 170-180 градуса до хубаво зачервяване. 

баница с точени кори

Да ви е сладко!

домашна точена баница

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft