Това е една от най-вкусните и поръчвани торта в родните сладкарници. Макар произходът на рецептата за Френска селска торта да е потънал в дълбока сянка (но почти със 100% сигурност няма нищо общо с Франция), нежният ѝ кадифен вкус с интензивен меден дъх печели почитателите на сладкото.
Домашна Френска селска торта
Продукти:
За медените блатове:
100 гр. кристална захар
120 гр. мед
100 гр. масло
3 бр. яйца
1 ч. л. сода бикарбонат
1/2 ч. л. сол
450 гр. пресято брашно
Необходими продукти за крема:
225 гр. маскарпоне
150 гр. пудра захар
300 гр. цедено мляко
400 гр. заквасена сметана
1 буркан сладко от боровинки
300 гр. орехови ядки
Начин на приготвяне:
В 5-литрова тенджера поставете маслото, меда и захарта. Варете до завиране и прибавете угасената в лимонов сок сода. Внимавайте сместа да не кипне! Ако е необходимо отстранете за малко от котлона до спадане на пяната, след което варете до кехлибарен цвят при непрекъснато бъркане. След това дръпнете сместа от котлона и пресипваме в голяма купа да се охлади.
Прибавете разбитите яйца, солта и брашното. Бъркайте с шпатула и прибавяйте брашно на порции, докато е възможно. След като стане трудно разбъркването, продължете да доизмесвате на ръка, съвсем леко, докато се получи меко еластично тесто. Разделете го на 10 равни части и разточете на тънко върху хартия за печене, всяка поотделно.
Надупчете блатовете с вилица и изрежете от тях кръгове с помощта на капак с диаметър 20 см. Съберете изрезките и от тях разточете още една кора.
Изпечете корите в предварително загрята фурна на 150 градуса отгоре и отдолу на вентилатор. Ако няма вентилатор - на 180 градуса за 5- 7 минути. Подредете корите една върху друга и притискайте с тежест, за да останат опънати.
За крема:
Разбийте с миксер маскарпонето, цеденото мляко, заквасената сметана и пресятата пудра захар до пухкав крем.
Запечете леко орехите и ги смелете с орехомелачка. Подредете тортата във форма за торта с подвижно дъно като започнете с платка, намажете я с крем, поръсете няколко чаени лъжички сладко от боровинки. Редувайте така до последната кора. Отгоре намажете с крем. Оставете тортата в хладилник да престои една нощ. На следващия ден я извадете от формата и намажете страните й с крем. Украсете с натрошени орехи отгоре и отстрани.
Да ви е сладко!
По рецепта на Надежда Сотирова в GLAS.bg