Домашна шунка за 2 часа-просто пуснете месото в тигана и изчакайте
18 Май 2021
3321
какво четем
Приготвяне:
30 мин
Готвене:
60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност:
500 kcal
Съставки:
- 1100 г свинско месо
- 1 литър студена вода
- 25 г морска сол
- 25 г нитритна сол
- 4 скилидки чесън
- 3 дафинови листа
- Пипер грах
- 3 бр. бахар
- 1 супена лъжица майорана
Рецепта:
- Пригответе маринатата: в дълбока купа разредете в 1 литър студена вода 25 грама морска сол и същото количество нитрит. Сега вземете обикновена спринцовка и инжектирайте около 100 мл саламура на килограм месо. Сега в марината смажете с нож 4 скилидки чесън, добавете 3 дафинови листа, пипер грах, лъжица майорана.
- Поставете месото в саламурата. Покрийте с капак и оставете да се маринова 3-4 дни. През това време обръщайте месото 3-4 пъти.
- За приготвяне на месото: 2 литра студена вода, 1 супена лъжица сол, 1 супена лъжица майорана, 2 бахар, 3 дафинови листа. Завържете месото с конец. Когато водата достигне 90 градуса, сложете месото в нея.
- Оставете температурата на водата до 82-85 градуса и намалете огъня. Месото трябва да се готви при температура от 82-85 градуса. Температурата вътре в шунката трябва да бъде 75 градуса. По-добре е да използвате кухненски термометър.
- Време за готвене - 1 час 45 минути (в моя случай). Бързо охладете месото в студена вода (поставете в плик за печене и в друг плик). Приберете в хладилника за няколко часа. Добър апетит!
Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Новини
Мода
Мода
Звезди
Звезди
Начин на живот
Начин на живот
Диети
Диети
Красота
Красота
още
Любов
Любов
Здраве
Здраве
Родители
Родители
Коментари