Съставки:
- 1100 г свинско месо
- 1 литър студена вода
- 25 г морска сол
- 25 г готварска сол
- 4 скилидки чесън
- 3 дафинови листа
- черен пипер на зърна
- 3 зърна бахар
- 1 супена лъжица майорана
Рецепта:
Пригответе маринатата: в дълбока купа разредете в 1 литър студена вода 25 грама морска сол и същото количество обикновена сол. Сега вземете обикновена спринцовка и инжектирайте около 100 ml саламура на килограм месо. Сега в марината счукайте с нож 4 скилидки чесън, добавете 3 дафинови листа, пипер на зърна, лъжица майорана.
Поставете месото в саламурата. Покрийте с капак и оставете да се маринова 3-4 дни. През това време обърнете месото 3-4 пъти.
За приготвяне на месо в тиган: 2 литра студена вода, 1 супена лъжица сол, 1 супена лъжица майорана, 2 бахар, 3 дафинови листа. Завържете месото с конец. Когато водата достигне 90 градуса, сложете месото в нея.
Оставете температурата на водата до 82-85 градуса и намалете огъня. Месото трябва да се готви при температура от 82-85 градуса. Температурата вътре в шунката трябва да бъде 75 градуса. По-добре е да използвате кухненски термометър.
Време за готвене - 1 час 45 минути (в моя случай). Бързо охладете месото в студена вода (поставете в плик за печене и в друг плик). Приберете в хладилника за няколко часа. Добър апетит!