Домашният ябълков оцет е в пъти по-вкусен от оцета в магазина и можете сами да си го направите много лесно-Рецепта

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Домашният ябълков оцет е в пъти по-вкусен от оцета в магазина и можете сами да си го направите много лесно-Рецепта
18282
Снимков материал: pixabay.com
Домашният ябълков оцет е в пъти по-вкусен от оцета в магазина и можете сами да си го направите много лесно-Рецепта

Вероятно всички наши читатели, които се интересуват от правилното хранене, са чували за невероятните ползи за здравето на ябълковия оцет за здравето. Въпреки това, филтрираният и пастьоризиран ябълков оцет, който купуваме в магазина, обикновено е лишен от най-полезната му съставка.

„Майката“ или матката с оцет е сложна структура от бактерии, които заедно образуват оцетна киселина. Прилича на лигавица и не изглежда много апетитно. Но именно той съдържа лъвския дял на пробиотичните бактерии и ензими. Всичко, което прави ябълковият оцет толкова добър за храносмилането.

ЯБЪЛКОВ ОЦЕТ

СЪСТАВКИ

  • 3 кг кисели ябълки
  • 300 г захар (или мед)
  • чиста преварена вода

ПОДГОТОВКА

Обелете ябълките, нарежете на парчета, отстранете центровете.


Натрийте ги на едро ренде.

Прехвърлете ябълковия сос в голям буркан, добавете захар (или мед) и покрийте с гореща вода (до 70 градуса).

Водата трябва напълно да покрива ябълките.

Покрийте буркана с няколко слоя марля. Закрепете го с еластична лента.


Прехвърлете в стая с температура 17-25 градуса. Оставете сместа да ферментира за 14 дни и разбъркайте поне 2 пъти седмично. Процесът е подобен на приготвяне на ябълково вино. Но виното ферментира без въздух, а оцетът трябва да диша.

След две седмици прецедете течността през тензух. Покрийте, както в първия случай, и върнете буркана в стаята, където е стоял преди. Сега тя не може да бъде пренаредена от място на място, премествана и разклатена за 40-60 дни.

През това време на покой, в буркана може да се образува "майка" с оцет. Подобна на комбуча и се намира на повърхността на оцета. Казва се, че вероятността от образуване на "майка" се увеличава, когато се добави мед към сместа.
Майката може частично да бъде прехвърлена в друга част. Това ще ускори процеса на ферментация и ще обогати оцета с полезни вещества. Ако след известно време готвите следващата си порция ябълков оцет, можете да го държите в купа или буркан с малко оцет.

 

Това е всичко, истинският домашен ябълков оцет е готов. За разлика от магазина, той е малко облачен, с видима утайка и дразнеща кисела миризма на ябълково вино.

Налейте го в стерилни стъклени буркани, затворете капаците и съхранявайте в хладилника. Е , неведнъж сме писали как да използвате ябълков оцет в кухнята, във фермата, за красота и здраве .

"Майката" на оцета се установява на дъното с течение на времето. Затова разклатете старателно бутилката с оцет преди употреба, за да получите някои от нейните ползи при всяка малка порция.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft