Няма по- вкусна закуска от тестената - сигурно ще се съгласите и вие. Макар да знаем, че тестото не е особено полезно, някак не можем да устоим на прекрасния му аромат, чудната мекота и вкусната плънка.
Домашни рогчета със сирене
Продукти:
250 мл топло прясно мляко
1 пакетче суха мая
1 супена лъжица захар
500 гр. брашно
1 чаена лъжичка сол
2 яйца
300 гр. сирене
2 супени лъжици разтопена мазнина
Приготвяне:
В купа изсипете хладкото мляко, добавете захарта и маята, разбъркайте. Прибавете 2/3 от брашното, смесено със солта, и разбъркайте хубаво, докато се поеме от течността. Постепенно прибавете останалото брашно, замесвайки гладко и меко тесто.
Оставете го в покой на топло за 30 минути да втаса.
Намажете тавичката с разтопено масло. Намачкайте сиренето и едното яйце за плънката.
От втасалото тесто късайте средни по големина топки, разплескайте ги на елипса, намажете с разтопено масло и сложете в средата 1-2 лъжици от намачканото сирене. Внимателно завийте плънката в тестото, така че да се оформи рогче. Поставете готовите рогчета в намазнената тава.
Разбийте останалото сирене с 1 яйце и малко кисело мляко.
Намажете повърхността на рогчетата с разтопеното масло, а след това - с остатъка от плънката.
Оставете за 10-15 минути рогчетата да втасат.
Печете на 200 градуса за около 30 минути (до зачервяване).
Готовите рогчета намажете с останалата мазнина.
Да ви е сладко!