Домашни сиренки-любимки без яйца - меки като въздишка, опасно вкусни:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Домашни сиренки-любимки без яйца - меки като въздишка, опасно вкусни:
Домашни сиренки-любимки без яйца - меки като въздишка, опасно вкусни:
64705
Домашни сиренки-любимки без яйца - меки като въздишка, опасно вкусни:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Пухкаво тесто, ароматна плънка, неповторим солено-сладък вкус. Тези домашни сиренки без яйца пленяват и с визия, и с вкус.

Тестото е много вкусно, а плънката - божествена. Ето как се правят тези вкусни и пухкави сиренки-любимки от тесто без яйца :

Сиренки-любимки от тесто без яйца

Продукти:

300 мл топло прясно мляко

50 гр.захар (2-3 с.л.)

1 с.л.мед (по желание)

5 гр.суха мая (15 гр.прясна)

+/- 460 гр.пшенично брашно

0,5 ч.л.сол

40 гр.растително масло (4 с.л.)

Плънка:

300 гр.извара

2-3 с.л.захар

1 ч.л.ванилова захар

+50 гр.стафиди (по желание)

+ 20-30 гр.меко масло

За намазване:

1 жълтък + 1 с.л.прясно мляко

Приготвяне:

Започваме с тестото: в дълбока купа изсипете топлото (не горещо) мляко, добавете захарта и сухата мая, и разтворете внимателно гранулките. Добавете половин лъжичка сол, по желание - мед, растителното масло и постепенно добавяйки брашното, започнете да бъркате тестото с дървена лъжица. Когато поеме брашното и започне да се отделя от стените на съда, прехвърлете тестото в кухненски робот или купата на стационарен миксер, и довършете омесването - трябва да се получи гладка топка, която да не се "маже" по стените на съда.

Може да довършите процеса и на ръка, но ще е по-трудоемко. Не добавяйте повече от указаното количество брашно, за да не стане твърдо тестото. Готовото тесто намажете с олио, покрийте с прозрачно фолио и оставете да втасва на топло, докато удвои обема си.

През това време пригответе плънката - намачкайте изварата с вилица, заедно с ваниловата захар. 

Готовото тесто прехвърлете на плота и с точилка го оформете на правоъгълник с дебелина около 1/2 сантиметър. Намажете го с размекнатото масло, след което - с изварената плънка. По желание отгоре поръсете със стафиди. Навийте тестото на стегнато руло, като го дооформите с ръце и прищипете добре краищата на тестото при "шева". 

сиренки с извара

Нарежете рулото на охлювчета с дебелина около 5 см. Леко ги набрашнете и подредете в тавичка, застлана с хартия за печене.

Оставете ги да втасат още малко, покрити с прозрачно фолио, след като ги намажете със смес от жълтък и прясно мляко. 

кифлички с извара

Изпечете сиренките в загрята на 180 градуса фурна, докато бухнат хубаво и се зачервят приятно. Щом се охладят леко, ги поръсете с пудра захар.

сиренки-любимки

Приятен апетит!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft