Страхотна рецепта за изненада на неочаквани гости. Можете да изпечете тези лесни соленки веднага, без да чакате да втасват.
Нарекохме ги Домашни форнети , защото много напомнят любимите солени лакомства от улицата. Към тестото може да добавите настърган кашкавал или сирене, а също и ситно нарязан бекон.
Домашни форнети
Продукти:
500 г полугрубо брашно
масло за печене
1 чаша заквасена сметана
1 пакетче бакпулвер
1 чаена лъжичка сол
1 жълтък
За намазване:
1 яйце
За поръсване:
сусам или мак
олио за намазване на тавата
Приготвяне:
Първо трябва да се отбележи, че всички съставки за приготвяне трябва да са на стайна температура. Затова предварително извадете всичко от хладилника. Приготвянето на тестото е много лесно, тъй като не е необходима мая.
Просто смесете всички съставки в купа.
Разбъркайте добре и омесете тестото, което трябва да е твърдо и гладко.
Поставете тестото върху набрашнен плот.
Разточете на дебелина около 1 см.
Изрежете соленките със специална формичка, а ако желаете, може да ги напълните с плънка по желание и да затворите хубаво ръбовете отстрани.
Разбийте яйцето и намажете готовите соленки.
Може да поръсите със сусам или маково семе.
Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса до златисто.
Желаем ви добър апетит!