Пастичките са сред любимите лакомства на малки и големи. Ако още не сте опитвали сами да си ги направите, то днес ще ви изкушим с перфектната рецепта за домашни шоколадови пастички ! Вкус като от сладкарницата с минимум усилия.
Домашни шоколадови пастички
Продукти:
За блата:
краве масло - 125 г
захар - 120 г
яйца - 2 бр.
какао - 2 с.л.
ванилова захар - 1 пакетче бурбонска
кокосови стърготини - 50 г
брашно - 120 г
бакпулвер - 1/2 пакетче
За глазурата:
мармалад от кайсии - 150 г
лимонов сок - 1 с.л.
черен шоколад - 90 г
краве масло - 50 г
сметана - 2 с.л. за готвене
по желание - натрошени лешници (или други ядки)
Начин на приготвяне:
В купа се разбиват омекналото масло и захарта. Едно по едно се прибавят яйцата, а след тях какаото и ваниловата захар. Следва отново разбиване на сместа.
Брашното се пресява заедно с бакпулвера, след което на порции при непрекъснато разбъркване се прибавя към останалите продукти. Сместа се прехвърля в малка тавичка, покрита с хартия за печене, заглажда се и поставя в предварително загрята на 180°C фурна.
Блатът се пече около 25 минути.
През това време се смесват мармаладът от кайсии и лимоновият сок, след което се загряват и намазват върху готовия какаов сладкиш.
Черният шоколад се разтопява на водна баня, добавят се кравето масло и сметаната. Шоколадовата глазура се разбърква до еднородна и гладка смес, и още докато е топла, с нея се залива вече изстиналият блат. По желание може да добавите към глазурата натрошени ситно ядки - още по-вкусно е!
Десертът се оставя да престои така няколко часа, след което се разрязва на отделни малки пастички.
Тези вкусни сухи пасти с шоколадова глазура са подходящи за следобедно кафе или посрещане на гости.