Трудно е да се намери човек , който да не знае какво е кисело мляко и да не го обича. Този оригинален ферментирал млечен продукт е бил популярен сред древните народи в региона. Изключително полезен и питател всички го обожаваме.
Напитката е известна със своите чудодейни свойства. Тя бързо премахва токсините от тялото , което е много полезно при махмурлук. Освен това е добър имуностимулатор. А за тези, които са на диета, киселото мляко ще бъде истинско спасение. То утолява глада, като същевременно съдържа минимум калории. И се приготвя лесно.
Съставки
Мляко 1 л
Сметана 4 супени лъжици
готвене
Изсипете млякото в тенджера и оставете да заври на среден огън. Ако искате киселото ви мляко да е по-гъсто, оставете млякото да къкри още 5-10 минути.
Охладете млякото до температура 37 градуса. Ако температурата е твърде висока, суроватката ще се отдели от стартера, което ще развали киселото мляко. Изсипете млякото в буркан.
Добавете заквасена сметана в буркана и разбъркайте добре. Покрийте с хартиени кърпи и закрепете с ластик.
Покрийте с топло одеяло и оставете за 5-6 часа. По това време се опитайте да не местите бурканите за квас, тя не харесва това.
Отделете 2 ч.л. кисело мляко, за да можете следващия път да го добавите към млякото за закваска. Така ще се окаже много по-вкусен, с лека киселинност и по-скоро като традиционен продукт. Млякото е по-добре да се вземе домашно, но купеното от магазина също става