Домашно Маскарпоне по бързия начин - плътно и кремообразно, само с 2 съставки! За най-вкусното Тирамису:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Домашно Маскарпоне по бързия начин - плътно и кремообразно, само с 2 съставки! За най-вкусното Тирамису:
Домашно Маскарпоне по бързия начин - плътно и кремообразно, само с 2 съставки! За най-вкусното...
63429
Домашно Маскарпоне по бързия начин - плътно и кремообразно, само с 2 съставки! За най-вкусното Тирамису:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

То е кремообразно, сладко, богато и е най-важната съставка в популярното италианско Тирамису и много други торти.  Маскарпонето е вид прясно сирене с около 80% масленост.

Приготвя се от сладкарска сметана с добавка на киселина (лимон или оцет). 

В магазините цената обикновено ни отказва да го купим, а някъде не са и чували за него. Днес обаче ще разберете как да го направите сами по много лесен начин и със съставки, които вероятно вече имате у дома. Посочените съставки са за приблизително 500 г маскарпоне.

Домашно Маскарпоне

Продукти:

  • 1 литър сладкарска сметана за разбиване с около 36% масленост (трябва да е качествена, животинска)
  • 30 мл лимонов сок (около 3 супени лъжици)

Освен това:

  • 1 бр.
чист тензух/марля/кухненска кърпа или друга тънка, памучна кърпа
  • 1 цедка или сито
  • 1 голяма тенджера.
  • Приготвяне:

    Изсипете сладкарската сметана в тенджерата и я загрейте на огъня. Ако разполагате с кухненски термометър, може и с него да загреете сметаната до 80-90 градуса. Ако нямате, е важно да я загреете на умерена температура и да не я оставяте да завира, а само да я затоплите добре. В зависимост от котлона отнема 5-8 минути.

    Преди да заври, намалете котлона на 4-та или 5-та степен 9 (или съответстващата на вашия котлон) и варете на тих огън около 10-15 минути, като разбърквате от време на време. Така ще се изпари много течност и сиренето ще стане плътно и кремообразно.

    приготвяне маскарпоне

    Свалете съда от котлона и добавете лимоновия сок. Покрийте съда с чиста кухненска кърпа и го оставете да изстине напълно на стайна температура.

    Ситото се поставя върху достатъчно дълбока купа, така че да не опира дъното и суроватката да се отцеди. Поставете мокрия тензух + кърпа в цедка, след което прецедете охладената сметана през него. Покрийте ситото с чиния, отгоре покрийте с кърпа и го оставете в хладилника за 10-12 часа (за през нощта е идеално).

    маскарпоне консистенция

    След това време ще забележите, че на дъното на купата се е образувала много суроватка, а гъстото маскарпоне е останало в ситото.

    гъсто домашно маскарпоне

    Ако сте следвали всички стъпки, това сирене ще има 100% същата консистенция като тази на купешкото. Ако не го използвате веднага, тогава е най-добре да го съхранявате в стъклен съд с надежден капак. Така можете да го съхранявате в хладилника до 7 дни, без да се развали.

    Редактор: Петя Иванова
    Новини
    Мода
    Звезди
    Начин на живот
    Диети
    Красота
    още
    Любов
    Здраве
    Родители
    Коментари
    галерии
    Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
    още
    Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
    Design & Development: TaraSoft