340 грама пенне ригате (или друг вид паста с дупка)
220 грама зрели домати
8 големи пресни листа босилек
2 супени лъжици бадеми, печени и неосолени
1 голяма скилидка счукан чесън
малко лют пипер (на върха на лъжичката)
половин кафена лъжичка морска сол
50 милилитра зехтин
60 грама пармезан, прясно настърган
Сварете пастата, но без да я преварявате.
Докато се вари, измийте доматите и босилека с гореща вода. Зеленчуците обелете и нарежете на едро, а подправката счукайте леко.
Сложете доматите в блендер, последвани от босилека, бадемите, чесъна, лютия пипер и солта. Разбийте до гладко пюре.
Докато машината все още работи, налейте зехтина на тънка равномерна струйка. Тка ще превърнете пюрето в гладко доматено песто.
Изсипете получения гъст сос в голяма купа, а отгоре сложете пастата. Разбъркайте, поръсете с пармезан и отново разбъркайте добре.
Може да добавите по Ваш вкус малко сушени домати в зехтин или маслини.