ДОМАШНО СИРЕНЕ НА ФУРНА: Приготвя се за 10 минути от 2 съставки и е по-добро от купешкото

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
ДОМАШНО СИРЕНЕ НА ФУРНА: Приготвя се за 10 минути от 2 съставки и е по-добро от купешкото
11146
Снимков материал: pixabay.com
ДОМАШНО СИРЕНЕ НА ФУРНА: Приготвя се за 10 минути от 2 съставки и е по-добро от купешкото

Има няколко начина за получаване на домашно сирене , а професионалистите използват специална мая, за да получат висококачествено сирене. Сиренето обаче може да се получи по напълно естествен начин, без да се добавят допълнителни стабилизатори и активатори.

Основната съставка за направата на сирене е прясното мляко, а чрез добавяне на различни други съставки (лимонов сок, сок от моркови, сок от цвекло, кисело мляко и др.) млякото се разделя на извара и суроватка. Може да се консумира прясно като извара или като младо сирене, а зрялото сирене се получава чрез зреене в солена суроватка.

Този път ще ви разкрием рецептата за приготвяне на сирене от прясно и кисело мляко . Процедурата е лесна, като вместо да заври и да се разбърка млякото, то просто се оставя в загрята фурна за около 20 минути. След това се процедира както при другите рецепти. Ето какво ви трябва:

Домашно сирене на фурна

Продукти: 

1 литър прясно мляко

200 мл кисело мляко

Можете да използвате каквото ви харесва мляко, но най-добре е да е пълномаслено, а още по-добре домашно. Колкото по-мазно и гъсто е млякото, толкова по-меко е сиренето.

Ако използвате например козе мляко, ще получите много качествено като хранителен състав сирене, но малко по-постно от овчето или кравето например. Така че изборът на мляко зависи от вас, а киселото мляко в този случай служи като мая.

Приготвяне: 

Прясното и киселото мляко се разбъркват добре до гладка смес. Съдържанието се изсипва в глинен съд или гювеч без пластмасови елементи и се слага в предварително загрята фурна на 120 градуса.

мляко в глинен съд

При включена фурна оставете млякото да се загрее за 20 минути, след което изключете фурната, но не отваряйте вратата. Оставете ястието в горещата фурна за още два часа да се охлади. Когато го извадите ще забележите, че е напълно подсирено и суроватката се е отделила.

мляко във фурна

отделяне суроватка

Прецедете върху цедка, постлана с четирислойна марля. 

прецеждане суроватка

Изцедете излишната течност и оставете сиренето завито в тензух да се отцеди за няколко часа или цяла нощ в хладилника. 

отделяне суроватка

сирене в тензух

Съхранявайте го със собствена суроватка, която можете да посолите и да използвате като саламура.

извара в тензух

прясно сирене домашно

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft