Тези, които са били на почивка в страните от Близкия изток, с вероятност до 100% са си донесли като сувенирен пакет сухи цветя от червен хибискус (китайска роза, Судан роза) - растение номер 1 на изток, спасител от топлината и лек за хиляди болести.
За да оцените напълно стойността на цветята на хибискус, можете да си приготвите традиционна напитка - чай от каркаде. Приятната напитка с кисел вкус не само помага да понесете по- добре топлината, но буквално съживява тялото, насища клетките с полезни вещества и ви почиства тялото от вредните токсини.
Ползите от чая от каркаде
От дните на Древен Египет, чаят от каркаде се използва като префенция при отделителната система, жлъчката, анти-катарален и противовъзпалителен агент. Питието ускорява метаболитните процеси, насърчава бързото отстраняване на метаболитните продукти от тялото. Регулира работата на жлъчния мехур и възстановява черния дроб.
Редовно използвайте чай от хибискус, ще регулира редовното ви ходене до тоалетната, ще почисти тялото ви от вредни вещества и токсини, също така ще ви помогне за намаляване на теглото .
Дълбоката рубинена сянка на напитката се дължи на съдържанието на хибискус антоцианини в листенцата от цветя. Тези вещества допринасят за укрепването на стените на кръвоносните съдове, както и тяхното пречистване от холестеролни отлагания .
Киселинността на чая се дължи на високото съдържание на витамин С и лимонена киселина. Ето защо напитката е напълно безопасна за хора с бъбречни и ставни заболявания.
Каркадето действа като анестезия за чревните колики .
Каркадето понякога действа по-добре от кисело мляко или шкембе при премахване на синдрома на махмурлука. Витаминната напитка бързо елиминира последствията от шумното парти през изминалата вечер
Има мнение, че каркадето е противопоказано при пациенти с хипертония. Питието наистина повишава натиска, но само ако го пиете горещо. В студена форма се получава обратния ефект, кръвното налягането се понижава . Така че може да се нарече универсално средство за нормализиране на натиска.
Как да си приготвим чай
Важно е правилно да приготвяте хибискус, за да почувствате целия букет от вкус и аромат.
За да направите това, 10 г (1 супена лъжица) от сухи венчелистчета трябва да се накиснат в 1 литър чиста студена вода и да се оставят за 2 часа, но за предпочитане е цяла нощ
След като инфузията е готова, поставете контейнера на огън, изчакайте да заври водата и оставете на слаб огън за 5 минути. След това изключете, излейте чая, добавете захар или мед на вкус.
Цветята на хибискус служат не само за приготвяне на лекарствена напитка. Въз основа на отвара се приготвят зашеметяващо ароматни сосове за месни и рибни ястия, десертни мусове, желе, както и оцветител за сладоледа .
Ако се интересувате от необичайни рецепти с хибискус, пишете ни в коментарите. В близко бъдеще ще подготви материал за това!
Харесва ли ви статията? Споделете я с приятелите си!