Чесънът подобрява издръжливостта при физическа натовареност и помага срещу появата на умора. Очевидно, той е присъствал на трапезата на прародителите ни не само, за да гони настинките и болестите.
Изследването е проведено преди 10 години и доказва, че при 12 % от включените в него пациенти, взимали чесново масло в продължение на 6 седмици, случаите на тахикардия заради физическо действие се редуцирали значително. Изследователите отбелязват, че това е позволило осъществяването на по-добра грижа за физическото здраве чрез повишаване на двигателната активност при тези пациенти.
През последните години специалисти алармират, че храната, която приемаме, създава и поддържа твърде кисела среда в организма, което предразполага развитието на редица болестни процеси в него. Чрез чесъна може да се алкализира успешно тази среда.
Чесънът е богат на полезни вещества като цинк, манган, витамин В6 и витамин С, ензими и антиоксиданти, които, освен че борят инфекциите и подсилват имунитета, укрепват костите като подпомагат костния метаболизъм и усвояването на калция от тях. Изключително полезно в тази насока е чесновото масло, което значително намалява загубата на костна плътност при жените в менопауза според публикувано в сп. Phytotherapy Research