Досущ като купешки от бутикова пекарна, как да си го направите сами вкъщи (снимки)

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Досущ като купешки от бутикова пекарна, как да си го направите сами вкъщи (снимки)
Досущ като купешки от бутикова пекарна, как да си го направите сами вкъщи (снимки)
12141
Досущ като купешки от бутикова пекарна, как да си го направите сами вкъщи (снимки)
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Великденският козунак  е специален символ на великолепната празнична софра за този страхотен християнски празник. Традиционно тези сладкиши се приготвят с висока кръгла форма и украсени с модели от тесто или глазура, поне така правят по луксозните сладкарници. Затова сега ще ви научим как да си направите професионален козунак като излезал от ръцете на най- известния сладкар със захаросани плодове, ядки, маково семе или стафиди и украсен с различни видове глазура.

Днес искаме да споделим с вас специална рецепта за готвене, приготвена в стил "Великден". Това печиво ще Ви достави удоволствие със страхотен аромат и доста необичайна форма.

 

Необходими Съставки:

Пшенично брашно 350 гр

мая 7 грама

прясно мляко 110 ml

захар 80 грама

сол 0,5 ч.л.

яйце 1 бр.

жълтъци 2 бр.

масло 40 грама

индийско орехче 1 ч.л.

червена боровинка или стафида 200 g

Бадемови венчелистчета 100 g

Ванилия 8 грама

 

 

Подготовка

Сложете в топло мляко 1 ч. Л. захар и мая и оставете на топло, докато се разтворят съставките
Разтопете маслото в тенджерата. В дълбока купа счупете 1 яйце и ваниловата захар. Разбийте сместа, докато се образува буйна пяна.

  • Пресейте в дълбока купа брашно, направете малка дупка в центъра. Налейте в нея надигнатата мая с мляко и сместа от яйцето и ванилията, масло и щипка сол. Изсипете всичко и започнете да месите тестото. Разбъркайте, докато не спре да ви лепне по ръцете.Сладката торта
  • Преместете тестото в дълбока тава с леко омаслете повърхност, покрийте го с памучна кърпаи го оставете на топло място за 1-1,5 часа, така че той се издига.
  • Разделете тестото в 3 еднакви парчета, направете ги на топки, покрийте пак с кърпата и ги оставете за 10 минути на топло място.
  • Поръсете работната повърхност с брашно, превъртете първата част от тестената топка в много тънък правоъгълен слой. Тя трябва да бъде прозрачна, но не прекалявайте, за да не се накъса тестото.
Намажете го с олиоСладката торта
  • Разпръснете равномерно на повърхността на тестото индийско орехче, боровинки и бадемови стърготиниСладката торта
  • Внимателно сгънете тестото с пълнежа на ролка. Направете същото и с останалите части.Сладката торта
  • Вземете остър нож и нарежете ролката, оставяйки няколко сантиметра от края Сладката торта
  • Завъртете половината от ролката в спиралата, направете същото и с втората половина, поставете я върху първата.Сладката тортаСладката торта
  • Поставете Великденските ролки в тавичка и ги оставете за 20 минути на топло място.
  • Когато тестото е малко по-старо, направо го изпратете в предварително загрята фурна до 200 градуса за 10 минути. След това намалете температурата до 180 градуса, покрийте с фолио за 10 минути, след това го извадете и печете козуначето още 15 минути.Сладката тортаСладката торта
  • Поздравления, Великденския козунак е готов! Преди сервиране препоръчваме да го поръсите с пудра захар. Експериментирайте с пълнежа, изберете каквото ви харесва. 
     Ако ви хареса рецептата, споделете я с приятелите си!
    Редактор: За Жената
    Новини
    Мода
    Звезди
    Начин на живот
    Диети
    Красота
    още
    Любов
    Здраве
    Родители
    Коментари
    галерии
    Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
    още
    Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
    Design & Development: TaraSoft