Дефицитът на витамините А, D, К, В1, В3, В6, В12, фолиева киселина, минерали йод, калий, желязо, магнезий, цинк, хром и манган, допринасят за психична нестабилност и агресивно поведение, твърдят учените.
Авторите на изследването отбелязват, че непрекъснатата консумация на обработена храна води до недохранване, а с това мозъка не се захранва с допълнително количество енергия.
Недостигът на цинк обикновено е придружен с агресивност, враждебност и гняв.
Многобройни заболявания са свързани с недостиг на витамини и минерали като пелагра (дефицит на В3) и скорбут (витамин С).
Проучванията също предупреждават и егзотоксини, които се намират в почти всяка храна, а чрез въвеждане определена храна се натрупват в организма и влияят върху химичните промени в мозъка, действайки по този начин и на настроението.
Когато става въпрос за храната, авторите предупреждават за отделни съставки на храната сред които захар, изкуствени подсладители , кофеин, алкохол, продуктите от соя, токсични елементи като живак, арсен, пестициди ...
Също така, акцентът е поставен и върху ястия с много ниски хранителни качества, които в САЩ консумират децата, при което учените споделят, че е важно децата да получават подходящо количество холестерол чрез храната, тъй като мазнините са важен източник на енергия за мозъка, а техният недостиг може да предизвика агресия, депресия и склонност към самоубийство.