От втората половина на есента, когато основният зеленчуков сезон приключи, е доста трудно да се поддържа форма. В крайна сметка най-честите гости в хладилника са картофите и зелето. Те притежават най- дълъг срок на годност и може да се прилагат във всякакви варианти в зимните рецепти ! Ето защо е толкова важно да можете да се справите с тях. Имайте предвид: гювеч или запеканка с картофи и зеле с добавка на моркови е едно от най-вкусните ястия през студения сезон. Освен това е диетичен.
Дори няма да получите гювеч, а зеленчукова запеканка . Само без използването на тежки или мазни сосове. Това е добър вариант за семейна вечеря , особено за тези, които се грижат за фигурата си. Всичко, което трябва да направите, е да смесите състаките и да изпечете.
Съставки
Бяло зеле 0,5 бр.
картофи 3 бр.
морков 2 бр.
яйце 2 бр.
галета 100 гр
Сол на вкус
черен пипер (смлян) на вкус
индийско орехче на вкус
Слънчогледово олио 50 мл
Подготовка
Нарежете половината от зелето възможно най-ситно. Препоръчваме другата половина да се смила в блендер до каша.
Настържете обелените картофи и моркови.
Разбийте яйцата със сол, черен пипер и индийско орехче. Добавете към зелето, картофите и морковите. Изсипете галета там. След това разбъркайте, добавете олио и разбъркайте отново
Сложете зеленчуковата смес в намазнена тава и я печете 40 минути на 180 градуса (или 30 минути на 200 градуса)
Индийското орехче ще подчертае идеално морковите. Не се колебайте да използвате червен пипер, ако има такъв, и кориандър. За красота и по-перфектен вкус препоръчваме да поръсите горната част на гювеча със сирене. Може да е нежна моцарела, която се намазва със златиста коричка. Или пармезан - няколко щипки ще бъдат достатъчни, за да придадат на зеленчуковия гювеч ярък аромат.