Сигурно няма човек, който да не обича картофи . Готвим ги почти ежедневно, по най-различни начини, и стават от вкусни по-вкусни.
При това грешното им съхранение ги прави буквално опасни за здравето, защото ги разваля и превръща в изключително вредна храна .
Картофите се развалят по-бързо, ако се поставят до определени храни. По-специално, ако се съхраняват в близост до ябълки.
Според специалисти ябълките отделят високи количества газ, наречен етилен, който води до преждевременно разваляне на картофите. Зрелите плодове и зеленчуци отделят повече етилен. Ако до тях има определени храни, етиленът ще повлияе на тяхното узряване, категорични са експертите.
Съветът им е картофите да се съхраняват на хладно, тъмно и проветриво място. Най-добре е да ги съхранявате в килера.
Развалените картофи са зеленикави на цвят и имат неприятна миризма. Това показва наличието на токсина соланин в тях.
В случая е по-добре да ги изхвърлите. Соланинът може да причини дихателни, храносмилателни проблеми и дори да провокира развитието на тумори.
Картофите не трябва да се консумират и при наличието на кълнове по тях. Дори и след изрязването им, соланинът остава в клубените.