Направо се влюбваш в хрупкавата му сусамена коричка! Ако ви кажа, че го правя за 5 минути, ще ми повярвате ли?

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Направо се влюбваш в хрупкавата му сусамена коричка! Ако ви кажа, че го правя за 5 минути, ще ми повярвате ли?
Направо се влюбваш в хрупкавата му сусамена коричка! Ако ви кажа, че го правя за 5 минути, ще ми...
25072
Направо се влюбваш в хрупкавата му сусамена коричка! Ако ви кажа, че го правя за 5 минути, ще ми повярвате ли?
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Кексът е един от любимите бързи сладкиши и може да се приготви по различни начини. Следващата рецепта е много проста и бърза за приготвяне, а кексчето със сусам, освен че е много вкусно и ароматно, се топи в устата, защото е меко като дунапрен. Допълнителен вкус му придава сусамът, с който е покрито. Няма да съжалявате, ако го опитате, ето какво ви трябва за моя Вълшебно пухкав кекс със сусамена коричка :

кекс със сусам

Дунапренен кекс с хрупкава сусамена коричка

Продукти: 

4 яйца

150 г захар

1 пакетче ванилова захар (8-10 г)

1 щипка сол

120 мл олио

150 мл прясно мляко

110 г гъсто кисело мляко (или заквасена сметана) с вкус на ванилия, смесено с една лъжица екстракт от ванилия

300 г брашно

16 г бакпулвер (1,5 пакетче)

Приготвяне: 

Първо подгответе формата за кекс: намажете я с мазнина с помощта на силиконова кухненска четка отдолу и отстрани, след което я покрийте със сусам. Включете фурната да загрява на 180 градуса, защото сместа се приготвя много бързо.

сусам във форма

В дълбока купа разбийте четири яйца, добавете 150 г захар, 1 пакетче ванилова захар (8-10 г) и 1 щипка сол, след което разбийте с миксер, докато захарта се разтвори и яйцата се сгъстят на кремообразна смес.

яйца и захар

разбити яйца

След това на тънка струйка при непрекъснато бъркане се добавя олиото (120 мл), а когато се поеме, по същия начин се добавя прясното мляко (150 мл), както и 110 г гъсто кисело мляко с вкус на ванилия (или заквасена сметана) . 

След като мокрите съставки се обединят добре в пенлива хомогенна смес, се добавя брашното (300 гр.), смесено с бакпулвера (16 гр.), най-добре пресято през сито. Разбъркайте този път с кухненска бъркалка или шпатула, за да запазите пяната.

смес с мляко

пухкаво кексово тесто

Вземете шпатула и прокарайте добре по стените на съда, за да не остане брашно, след което щом сместа стане хомогенна, гладка и без бучки (като крем), я изсипете в предварително подготвената форма за кекс.

кексово тесто

кексово тесто във форма

Почукайте формата няколко пъти по масата, за да спукате въздушните мехурчета, след което я сложете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 35 минути, но най-добре проверявайте с клечка за зъби. Когато изстине малко, обърнете кекса върху десертна чиния и сервирайте.

дунапренен кекс

сусамен кекс

Може да се поръси отгоре с пудра захар или да се залее с карамелена или шоколадова глазура, но и така е много декоративно и вкусно, така че няма нужда от допълнителна украса. 

дунапренен кекс сусамова коричка

парче сусамен кекс

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft