Дъвките по-опасни от цигарите, правят се от нефтени продукти!

вход през zajenata.bg
За Жената
Любопитно
Дъвките по-опасни от цигарите, правят се от нефтени продукти!
21892
Източник: snews.bg
Снимков материал: pixabay.com
Дъвките по-опасни от цигарите, правят се от нефтени продукти!

Така рекламираните дъвки са свързани с повишен риск от рак, диабет и затлъстяване, съобщават испански изследователи. Те са обобщили данните от 2-годишно проучване, включващо повече от 2000 души.

Учените са проследили здравето на пациентите, половината от които е консумирал дъвка поне 2 пъти седмично.

Оказва се, че тези, които са дъвкали, имат двойно по-висок риск от развитие на диабет, 46% на сто са затлъстели, а има и разболели се от рак, което прави дъвката още по-отровна от алкохола и тютюна.

Според учените изследването за пореден път доказало, че опасността от някои от съставките на дъвките – аспартам, ксилитол, манитол, малтитол. Върху тях вече са правени  много изследвания, показали, че са свързани с повишаване риска от рак, хормонални и нервни болести и затлъстяване.

Дъвкателната основа е смес от еластомери, пластификатори, пълнители и смоли. Някои от другите съставки, които влизат в микса – поливинил ацетат, който често се нарича „лепилото на дърводелеца" или просто лепило ПВА. Парафинът е друга съставка, която е страничен продукт от преработката на нефт. Безопасно ли е да се дъвчат пластмаса, нефт и каучук?

Споровете около аспартама също така не спират. Това е едно от най-токсичните вещества, които могат да попаднат в организма ви. Аспартамът се свързва с най-тежките заболявания на главния мозък, включително болестта на Алцхаймер и амиотрофична латерална склероза. Той е признат като главен причинител на болести като диабет, множествена склероза, астма, затлъстяване, и много други. Аспартамът е включен в много диетични храни, въпреки способността му да причини дългосрочно затлъстяване поради високата киселинност, диабет и рак.

Други съставки са хидрогенирано кокосово масло и нишесте. Хидрогенирането е химически процес, който добавя водород към въглерода с двойна връзка. Целта е да се удължи срока на годност на продукта, като по този начини превръща маслото в субстанция, много напомняща пластмаса. Този процес също така създава трансмазнини, особено вредни за здравето.

Сорбитол, ксилитол, манитол, малтитол пък са алкохоли, направени от захар, но толкова много химически променени, че се считат за несъдържащи захар. Обикновено продукт, на който структура е променена, за да стане „по-добър", не е полезен за здравето.

Някои учени твърдят, че тези продукти са много по-вредни от захарта и стимулират затлъстяването. Други странични ефекти на тези вещества включват коремна болка и диария.

Всеки път, когато дъвчете дъвка, мозъкът ви се заблуждава, смятайки, че вие приемате храна. Така той изпраща сигнали до стомаха, задстомашната жлеза и други храносмилателни органи, за да се подготвят за „храната”. Слюнчените жлези и панкреасът започва да произвежда ензими, необходими, за да смилат храната. Постоянното отделяне на ензими води до факта, че процесът се забавя. И това пречи на тялото да усвоява храна, когато се яде наистина.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft