Важно е да се отбележи, че за промишлено производство, кефир не се получава с помощта на "гъбата на кефира", а от хмел и култури, които придават същия вкус на напитката, но не и качество, затова най-добре е да приготвите в домашни условия.
Kефирът е ферментирала млечна отвара с кисело-освежаващ вкус с лека нотка на прясна мая, която се получава с помощта на бактерии от кисело мляко или кефирни зърна. Смята се, че произхожда от Kавказ и че е позната от 1000 години. Жителите на Kавказ са известни със своето дълголетие и добро здраве, живеят почти без болести, което се дължи на тяхното ежедневно и неограничено потребление на кефир.
Kефирните зърна, които по външен вид приличат на варен карфиол, представляват смес от протеини, аминокиселини, липиди и топливи полизахариди и съдържат симбиоза от големия брой добри, млечно-кисели бактерии, оцетни бактерии и видове мая. Зрънцата кефир се хранят и се размножават в млякото и нямат срок на годност, могат да живеят вечно. Много опити на микробиолозите се опитват да произвеждат кефирни клетки в лаборатория и упорито завършват с неуспех. Въпросът откъде са дошли и как са се появили остават без научен отговор.
Kефирните клетки може да се получат от някой, който вече ги има и сам си прави кефир у дома.
Приготвяне на кефир в домашни условия
Начинът на приготвяне е много прост. Нужно е само мляко и гъби, т.е. клетки от кефир. Традиционно, за приготвяне на кефир не се използват метални съдове и лъжици, защото може да унищожи лековитото действие на напитката.
За половин литър кефир е необходимо две супени лъжици зрънца от кефир и всякакво мляко (краве, овче, козе) .Млякото може да бъде варено или не, но не може да бъде горещо. Препоръчва млякото не съдържа по-малко от 2,8% мазнини - колкото съдържанието на мазнини е по-голямо, кефирът е по-добър.
Процедура
Млякото се поставя в стъклен или пластмасов контейнер и се поставят вътре зрънцата.
"Гъбата" на кефира трябва да се измие със студена или хладка вода и ден - два (до следващата употреба) да се остави в хладилник, в студена вода или мляко. Зрънцата от кефир много бързо ще се размножат, което ще позволи получаването на по-голямо количество напитка. Количеството мляко за приготвяне на кефир се увеличава пропорционално на количеството клетки.
Напитката с цел поддържане на здравето и жизнеността може да пиете всеки ден.
Препоръчително е да се започне с 100 мл и постепенно да се увеличава количеството. За терапевтични цели пийте един литър кефир дневно.
Приготвяне на воден кефир
Зрънцата от кефира, след като се измият с вода, за да премахнете следите от млякото може да се приготвите с вода, като така наречените японски кристали .
С този начин на подготовка, кефирът става пробиотик с всичките му свойства, само получаваме различен вкус на напитката, която всъщност се газира.
Необходимо е:
- един стъклен буркан от 750 мл
- дървена лъжица за разбъркване
- капачка или филтър за кафе за да се покрие гърлото на съда
- пластмасова цедка
- 3-4 супени лъжици кефирна гъба, добре измита с вода
- 3 лъжици захар
- 1/2 л вода
- десетина зърна стафиди
- половин лимон
- сушени плодове на вкус по желание
Сложете водата в съда (водата да бъде със стайна температура, ако е от чешмата да бъде преварена и най-добре е минерална вода да се използва), добавете зърната кефир, захар и стафиди (обикновено 7 зърна на 2 л вода, можете да сложите и смокини, сливи, боровинки, кайсии ...) за ферментация, половин лимон (може и портокал, грейпфрут и др.) на вкус
-покрийте съда с капачка и затегнете. Колкото повече време оставите да престои повече ферментира от 24 до 72 часа. 48 часа е достатъчно, за да получите необходимия вкус. След 48 часа прецедете течността през пластмасова цедка в друг съд или буркан. В гъбата повтрно се добавя захар и вода и повтаряте процеса. Важно е да не използвате метални предмети при подготовката.
Къде да закупите кефирни гъби
За съжаление гъбата не можете да намерите в търговската мрежа. Можете да закупите от някой, който вече я има. Тя бързо се размножава, така че не е проблем да се раздели с други.
ИСТИНСKАТА ДОЗА ЗА ТЕРАПЕВТИЧНИ ЦЕЛИ
За терапевтични цели за подобряване на здравето може да приемате и един литър кефир дневно. За начало е добре да започнете с по-ниска доза, например, 100 мл дневно, след това постепенно да увеличавате количеството. Kефирът коренно променя състава на чревната флора - полезни бактерии, които унищожават патогените и заемат тяхното място, а това при някои хора може да предизвика преходни проблеми с храносмилането.
Лицата, чувствителни към млечни продукти обикновено добре понасят кефира, тъй като в процеса на ферментация трудно смилаемите компоненти от млякото се разграждат и се преработват. Бактериите от кефира разграждат млечната захар лактоза, така че могат дасе използват тези, които не понасят лактоза. Минералите от кефира, например, калций, при процеса на ферментация стават по-лесно усвоими и организмът по-лесно може да се възползва.
Тези, които следят за приема на въглехидрати може още повече да намалят съдържанието на захар в кефира по начин, като след прецеждане оставят още един или два дни на стайна температура, за да узрее.Този зрял кефир съдържа малко захар, а съдържанието на витамини В1, В6 и Б9 (фолиева киселина) се увеличава. Също така се увеличава и съдържанието на алкохол в кефира, който може да варира от 0,8 до 2 на сто. Обичайното количество алкохол в еднодневен кефир възлиза на 0,08 до 0,1 на сто.