Дълго пазената тайна за здраве - ето как сами да си направите кефир у дома - видео

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Дълго пазената тайна за здраве - ето как сами да си направите кефир у дома - видео
40607
Снимков материал: pixabay.com
Дълго пазената тайна за здраве - ето как сами да си направите кефир у дома - видео

Важно е да се отбележи, че за промишлено производство, кефир не се получава с помощта на "гъбата на кефира", а от хмел и култури, които придават същия вкус на напитката, но не и качество, затова най-добре е да приготвите в домашни условия.

Kефирът е ферментирала млечна отвара с кисело-освежаващ вкус с лека нотка на прясна мая, която се получава с помощта на бактерии от кисело мляко или кефирни зърна. Смята се, че произхожда от Kавказ и че е позната от 1000 години. Жителите на Kавказ са известни със своето дълголетие и добро здраве, живеят почти без болести, което се дължи на тяхното ежедневно и неограничено потребление на кефир. 

Kефирните зърна, които по външен вид приличат на варен карфиол, представляват смес от протеини, аминокиселини, липиди и топливи полизахариди и съдържат симбиоза от големия брой добри, млечно-кисели бактерии, оцетни бактерии и видове мая. Зрънцата кефир се хранят и се размножават в млякото и нямат срок на годност, могат да живеят вечно. Много опити на микробиолозите се опитват да произвеждат кефирни клетки в лаборатория и упорито завършват с неуспех. Въпросът откъде са дошли и как са се появили остават без научен отговор.

Kефирните клетки може да се получат от някой, който вече ги има и сам си прави кефир у дома.

Приготвяне на кефир в домашни условия

Начинът на приготвяне е много прост. Нужно е само мляко и гъби, т.е. клетки от кефир. Традиционно, за приготвяне на кефир не се използват метални съдове и лъжици, защото може да унищожи лековитото действие на напитката.

За половин литър кефир е необходимо две супени лъжици зрънца от кефир и всякакво мляко (краве, овче, козе) .Млякото може да бъде варено или не, но не може да бъде горещо. Препоръчва млякото не съдържа по-малко от 2,8% мазнини - колкото съдържанието на мазнини е по-голямо, кефирът е по-добър.

Процедура

Млякото се поставя в стъклен или пластмасов контейнер и се поставят вътре зрънцата.

Похлупва се (например с чинийка), и се оставя на стайна температура за 24 часа.Температурата в помещението не трябва да бъде по-висока от 30 градуса. В рамките на 24 часа течността се сгъстява. Може от време на време да се разклати заради проверка на гъстотата. След това кефирът трябва да се прецеди (препоръчва се да се използва пластмасова цедка), да се сложи в бутилка и се съхранява в хладилник.

"Гъбата" на кефира трябва да се измие със студена или хладка вода и ден - два (до следващата употреба) да се остави в хладилник, в студена вода или мляко. Зрънцата от кефир много бързо ще се размножат, което ще позволи получаването на по-голямо количество напитка. Количеството мляко за приготвяне на кефир се увеличава пропорционално на количеството клетки.

Напитката с цел поддържане на здравето и жизнеността може да пиете всеки ден.

Препоръчително е да се започне с 100 мл и постепенно да се увеличава количеството. За терапевтични цели пийте един литър кефир дневно.

Приготвяне на воден кефир 

Зрънцата от кефира, след като се измият с вода, за да премахнете следите от млякото може да се приготвите с вода, като така наречените  японски кристали .

С този начин на подготовка, кефирът става пробиотик с всичките му свойства, само получаваме различен вкус на напитката, която всъщност се газира.

Необходимо е:

  • един стъклен буркан от 750 мл
  • дървена лъжица за разбъркване
  • капачка или филтър за кафе за да се покрие гърлото на съда
  • пластмасова цедка
  • 3-4 супени лъжици кефирна гъба, добре измита с вода
  • 3 лъжици захар
  • 1/2 л вода
  • десетина зърна стафиди
  • половин лимон
  • сушени плодове на вкус по желание

Сложете водата в съда (водата да бъде със стайна температура, ако е от чешмата да бъде преварена и най-добре е минерална вода да се използва), добавете зърната кефир, захар и стафиди (обикновено 7 зърна на 2 л вода, можете да сложите и смокини, сливи, боровинки, кайсии ...) за ферментация, половин лимон (може и портокал, грейпфрут и др.) на вкус

-покрийте съда с капачка и затегнете. Колкото повече време оставите да престои повече ферментира от 24 до 72 часа. 48 часа е достатъчно, за да получите необходимия вкус. След 48 часа прецедете течността през пластмасова цедка в друг съд или буркан. В гъбата повтрно се добавя захар и вода и повтаряте процеса. Важно е да не използвате метални предмети при подготовката.

Къде да закупите кефирни гъби

За съжаление гъбата не можете да намерите в търговската мрежа. Можете да закупите от някой, който вече я има. Тя бързо се размножава, така че не е проблем да се раздели с други.

ИСТИНСKАТА ДОЗА ЗА ТЕРАПЕВТИЧНИ ЦЕЛИ

За терапевтични цели за подобряване на здравето може да приемате и един литър кефир дневно. За начало е добре да започнете с по-ниска доза, например, 100 мл дневно, след това постепенно да увеличавате количеството. Kефирът коренно променя състава на чревната флора - полезни бактерии, които унищожават патогените и заемат тяхното място, а това при някои хора може да предизвика преходни проблеми с храносмилането. 

Лицата, чувствителни към млечни продукти обикновено добре понасят кефира, тъй като в процеса на ферментация трудно смилаемите компоненти от млякото се разграждат и се преработват. Бактериите от кефира разграждат млечната захар лактоза, така че могат дасе  използват тези, които не понасят лактоза. Минералите от кефира, например, калций, при процеса на ферментация стават по-лесно усвоими и организмът по-лесно може да се възползва.

Тези, които следят за приема на въглехидрати може още повече да намалят съдържанието на захар в кефира по начин, като след прецеждане оставят още един или два дни на стайна температура, за да узрее.Този зрял кефир съдържа малко захар, а съдържанието на витамини В1, В6 и Б9 (фолиева киселина) се увеличава. Също така се увеличава и съдържанието на алкохол в кефира, който може да варира от 0,8 до 2 на сто. Обичайното количество алкохол в еднодневен кефир възлиза на 0,08 до 0,1 на сто.

Loading the player...
Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft