Дъщеря ми ходи на екскурзия до Турция и сега има интерес към турската кухня! Какъв домашен лахмаджун сготви

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Дъщеря ми ходи на екскурзия до Турция и сега има интерес към турската кухня! Какъв домашен лахмаджун сготви
Дъщеря ми ходи на екскурзия до Турция и сега има интерес към турската кухня! Какъв домашен...
13353
Дъщеря ми ходи на екскурзия до Турция и сега има интерес към турската кухня! Какъв домашен лахмаджун сготви
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Продукти:

за тестото:
500 г брашно
1 пакетче суха мая
1 ч.л. сол
1 ч.л.

захар
1-2 с.л. олио /зехтин/
300 мл топла вода

за плънката
400 г телешка кайма
1 голям домат
1 глава кромид лук
2 скилидки чесън
1/2 връзка магданоз
1 червена чушка
лют червен пипер – по желание
сол, черен пипер, кимион – на вкус
3 с.л. зехтин /олио/

Рецепта за домашен лахмаджун
• Омесваме тестото и оставяме да втаса
• Каймата смесваме с останалите продукти, които нарязваме на ситно, добавяме и подправките.
• Разделяме тестото на 6 части и разточваме тънки елипси или кръгове, разпределяме отгоре каймата и печем в предварително загрята фурна на 200 градуса.
• Сервираме със ситно нарязан магданоз, резенчета домат, лук и лимон.

Лахмаджун е ястие от близкия Изток, името е от староарамейски произход – lahm am dschun и означава буквално Месо с тесто. Счита се за доказано, че ястието води началото си от Асирия, от второто хилядолетие преди нашата ера. Представлява само няколко милиметра дебела подложка от втасало тесто, намазана преди печенето с тънък слой слой от сурова кайма, домати, лук и подправки. По традиция лахмаджунът се яде горещ, директно от фурната, когато е хрупкав.

По традиция лахмаджуна се предлага с резенчета лук, няколко стръка магданоз и парче лимон. Лимонът се изстисква върху лахмаджуна, който се навива и се яде веднага. За подлютяване се поръсва с пул бибер (едро счукани сушени червени люти чушки), а извън Ориента се е разпространил вариант да се поднесе прясно опечения лахмаджун с парченца дюнер, салата и джаджък (турският вариант на цацики, студен сос от кисело мляко, краставици и чесън). След това лахмаджуна се навива на руло и се сервира.

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft