Още от самото начало беше ясно, че при натравянето на деца в Сливен става въпрос за стафилококова инфекция , каза в ефира на Нова телевизия д-р Ангел Кунчев, национален здравен инспектор.
Д-р Любомир Кулински от Българска агенция на храните пък увери, че фирмата, отговорна за инцидента, е била открита час след постъпването на информацията за него.
Почти всички деца са изписани от болницата. „Само две остават за наблюдение", каза д-р Кунчев .
По думите му стафилококите са навсякъде.
За да не се получават такива, твърде много е важно спазването на хигиенните изисквания.
Д-р Любомир Кулински обясни, че фирмата, доставила храна на децата, обслужва 16 училища в региона, в които учат над 1800 ученици. Във въпросния ден 100-те деца са яли пилешка супа и питка хляб.
По-вероятно е бактерията да е била в супата. Допустимо е тя да е била в някоя от съставките, но също така замърсяването да се е получило в процеса на приготвяне или транспортиране.
По отношение на случая с 15-те човека, заразени с трихинелоза , д-р Ангел Кунчев обясни, че този малък бум е типичен за това време на годината.
Бактерията, с която хората се заразяват обикновено след консумация на месо от глиган, удря най-често в ловния сезон. „Ловът свърши, очакваме и болестта да намалее", каза той. Според Кунчев, проблем е, че когато хората убиват дивеч, раздават месото на най-близките си и се получава малък бум на заболяването. „Хващали сме наистина невероятни вериги - през деца, през роднини, в Студентски град", обясни той.
Освен това заболяването може да покоси и домашните прасета. „Достатъчно е 1-2 мишки да попаднат в храната му и то да се зарази, въпреки че е било само в двора на къщата", обясни Кунчев.