И най-специалната, скъпа и екзотична подправка няма да ни спаси от преяждане и препиване. Истината е в мярката и в насладата от вкусната трапеза, а не в прекаляването.
В българските празнични традиции откриваме много ритуали и обредност, а не разточителни пиршества.
Подправките, които мога да препоръчам, винаги трябва да са доставени от сигурен източник, а мащерка, мента, босилек и др. може да си отгледаме в саксии. Така ще имаме пресни стръкове, които са за предпочитане пред изсушените. Полезните за здравето съставки в пресните подправки са в много по-голямо количество. Отличен избор за добавяне към ястията са и покълналите семена, както и пониците. Витаминната бомба в тях гарантирано ще ни държи бодри, дори когато сме похапнали по-обилно.
Според моите наблюдения към храната в празничните дни може да се сложат подправки, условно разделени в две групи.
В първата попадат тези, които упражняват по-леко или по-силно дразнещо действие върху лигавицата на храносмилателния тракт. Това усилва перисталтиката и помага храната да премине по-бързо през него. Такъв ефект имат лютите чушки, черният пипер, хрянът, джиндифилът, чесънът, лукът.
Действието на другата група е успокояващо спазмите , премахващо газовете и предпазващо стомашната лигавица. Тук се отнасят най-различни подправки, като всяка има специфичното си действие - анасон, копър, кимион, риган, мента, чубрица, мащерка, канела, куркума. Важно е да се знае, че куркумата предизвиква обилно отделяне на стомашен сок и това я прави незаменима при прием на по-голямо количество храна. Приема се, че при редовна употреба способства за по-бързо изгаряне на мазнините. С количеството не бива да се прекалява /до половин чаена лъжичка на ден/, а при бременните и малките деца тя се изключва напълно. Не подминаваме популярния шафран, но заради силното му действие и високата цена, той присъства само като щипка в ястието.
Съветът ми е към празничните блюда да не се прибавят много на брой подправки. Не винаги комбинацията между тях гарантира по-добър вкус. За да не сме отекли, натежали и сърдити на света след по-тежки обеди и вечери, е важно да не пресоляваме храната. Салатите изобщо не бива да имат сол, а да се подправят само с лимон и зехтин. Количеството на пресните салати трябва да е поне два пъти по-голямо от това на ястията.
За да не ни загорчат десертите, можем да ги приготвим със стевия вместо със захар и да им прибавим канела, карамфил, зрънца от нар, смлени ядки.
Често се майтапя с пациентите, че след „банкет, моабет, коктейл, парти“ е добре да останат ден-два-три на плодове, чай и мед. Броят на дните всеки може да определи сам според степента на прекаляването. Важно е първо да го признае пред себе си и да не го допуска редовно. Празникът е в радостното оживление и споделената любов с близките ни хора около трапезата. За това меню няма подправки, консумира се неограничено и никога не вреди!